D’entre les alternatives que s’estan estudiant a l’alimentació basada en la carn, des del punt de vista estricte de la sostenibilitat ambiental, les algues podrien ser una alternativa sorprenentment nutritiva. En un nou estudi publicat a ‘The Journal of Nutrition’, un equip d’investigadors de la Universitat d’Exeter, a Anglaterra, han examinat els efectes en els músculs d’aquesta gran font de proteïnes, amb resultats molt positius pel que fa al manteniment i al creixement de la massa muscular.

Estudiant a fons les alternatives a la carn

El treball demostra que les algues podrien convertir-se de manera segura en un element important d’una dieta sostenible. Amb cada vegada més gent mirant de reduir el consum de carn per raons polítiques o bé per raons ambientals objectives, l’obtenció de proteïnes de fonts sostenibles i no-animals és cada vegada més important, i és per això que les alternatives han de ser estudiades amb detall per conèixer-ne els possibles avantatges i inconvenients.

El paper de les proteïnes en el manteniment i creixement dels músculs

Els aliment rics en proteïnes i aminoàcids essencials tenen la capacitat d’estimular la síntesi de proteïnes dels músculs, cosa que pot ser mesurada al laboratori determinant la incorporació d’aminoàcids a les proteïnes dels teixits musculars i el ritme a què ho fan. És ben conegut que les fonts animals de proteïnes estimulen molt la síntesi de proteïnes musculars durant el descans i després de l’exercici físic, i en aquest estudi s’ha volgut comprovar si les algues podien ser una alternativa amb uns resultats similars.

Des de l’IRTA es treballa per millorar les aplicacions, la rendibilitat i la sostenibilitat del cultiu de microalgues | IRTA

Dues algues molt comercialitzades

En aquest treball, els investigadors es van fixar en la clorella i l’espirulina, les dues algues més comercialitzades, que es cultiven en condicions controlades per tal que continguin nivells elevats de micronutrients i siguin riques en proteïnes. Tot i conèixer-ne el contingut nutricional, fins ara no se sabia quina era la seva capacitat d’estimular la síntesi de proteïna muscular en els humans, i és per això que es va dur a terme un experiment en humans.

Després d’un exercici de resistència amb una sola cama, els participants van ingerir una beguda amb 25 grams de proteïnes provinents de fongs, espirulina o clorella. als participants se’ls van extreure mostres de sang i de múscul en condicions normals i després de la ingesta i de l’exercici, per controlar les concentracions d’aminoàcids a la sang i la síntesi de proteïnes musculars.

Les microalgues es poden incorporar a qualsevol tipus d'aliment | IRTA
Les microalgues es poden incorporar a qualsevol tipus d’aliment | IRTA

Resultats prometedors

Els resultats apunten que la ingestió de proteïnes de qualsevol tipus augmenta les concentracions d’aminoàcids a la sang però d’una manera més ràpida i amb un pic més elevat en el cas de l’espirulina en comparació amb les altres dues fonts de proteïnes. En tots els casos, a més, es va augumentar la síntesi de proteïna muscular tant en els teixits descansats com en els que havien fet exercici, però a un ritme superior en aquests darrers.

Aquest estudi és el primer d’aquest tipus que demostra que la ingestió d’espirulina o clorella estimula de manera robusta la síntesi de proteïnes musculars d’una manera semblant a la d’altres proteïnes no-animals d’alta qualitat, com és el cas de les micoproteïnes. A partir d’aquest descobriment, es podrà estudiar millor quin paper poden jugar les algues en l’alimentació del futur i quina és la millor manera de fer-les servir per reduir el consum de carn i, per tant, la petjada de carboni associada.

Més notícies
Hamburguesa de Beyond Meat, una de les alternatives a la carn | Flickr
Els científics volen fer la proteïna vegetal més sana i saborosa imitant la carn, el formatge o els ous
Mentre el consum de carn continua creixent, recrear el sabor del menjar d'origen animal pot ajudar a una alimentació més sostenible
Conèixer l'impacte ambiental de cada producte és senzill, però i quan es venen combinats? | Jan von Holleben
Molts dels aliments més nutritius també són els més sostenibles
Creen un nou mètode per calcular la sostenibilitat del menjar fet de diversos ingredients
El canvi climàtic canviarà els aliments més consumits en el futur
Sis aliments que l’escalfament global podria fer més habituals
El canvi climàtic requereix trobar productes més resilients, sostenibles i amb una densitat nutritiva més alta
Un canvi en l'alimentació faria més per la sostenibilitat del sector que no pas el decreixement | Jan von Holleben
El decreixement no faria sostenible el sistema alimentari global
Un estudi afirma que combinar un canvi en la dieta, posar preu a les emissions i repartir la riquesa és el millor camí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa