MonPlaneta
El decreixement no faria sostenible el sistema alimentari global

Per bé que els defensors del decreixement fa temps que afirmen que el creixement econòmic és dolent pel medi ambient, aturar-lo en el sector de l’alimentació no faria que fos sostenible. En un article publicat a ‘Nature Food’, un equip de l’Institut de Postdam per a la Recerca de l’Impacte Climàtic ha fet servir per primera vegada un model quantitatiu d’usos del sòl i producció d’aliments per calcular els efectes i l’eficiència del decreixement en les emissions del sector.

El resultat és que, en realitat, combinar un canvi en la dieta, posar un preu a les emissions i repartir millor la riquesa podria aconseguir que l’alimentació fos neutra en carboni a finals d’aquest segle donant, alhora, dietes més sanes a una població cada cop més gran. Encongir el sector alimentari no reduïria gaire les emissions i que el que cal és transformar-lo a fons.

Plantació d'enset a Etiopia | Wikimedia Commons
L’enset, molt plantat a Etiopia, podria ser una de les plantes de conreu que marqui el canvi de la producció mundial d’aliments | Wikimedia Commons

El camí a la salut i la sostenibilitat

Això vol dir consumir el que cal a nivell nutricional, eliminar el malbaratament alimentari i tenir una dieta més equilibrada, amb més vegetals i menys proteïna animal. A més, també cal produir aliments de maneres menys agressives, dosificant els fertilitzants o canviant els conreus per altres de més productius. Finalment, posar preu a les emissions també augmentaria els esforços del sector per reduir-les. Tot plegat, conclou el document, podria reduir enormement les emissions de CO2 de la indústria alimentària.

El model actual és insostenible amb decreixement o sense

Al cap i a la fi, l’alimentació és responsable, si tenim en compte tota la cadena de subministraments, d’una tercera part de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle. És per això que els científics van mirar de calcular que passaria si decreixés, creant una sèrie d’escenaris simulats per veure com canviaria tot. La conclusió és que, sigui quin sigui el creixement, la producció actual d’aliments és totalment insostenible.

En canvi, quan els científics van introduir canvis en la dieta, guanys en eficiència i incentius a la descarbonització, els resultats van canviar, mostrant una millora de la nutrició de tots els consumidors, emissions més baixes… i una menor activitat econòmica. Així doncs, en aquest cas, el decreixement seria una conseqüència de la transformació sostenible del sector, i no pas al revés.

Una dada important, però, és que aquesta transformació provocaria un lleuger augment del preu del menjar que, com sempre, notarien especialment els més pobres. Així doncs, conclou l’estudi, qualsevol transformació d’aquest tipus ha d’incloure polítiques d’impostos ben pensades, compensacions socials al preu del CO2 i un repartiment internacional de la riquesa.

Més notícies
L'algacultura pot ser una part importantíssima del model econòmic i alimentari sostenible del futur | Pixabay

El delta de l’Ebre és el millor lloc per al cultiu d’algues

Juntament amb l'Ametlla de Mar i Roses, té les condicions òptimes per a la implantació d'aquest sector de l'economia blava
:  - Mobile
Una dieta alta en fibra soluble millora la salut dels nostres intestins i redueix la presència de bacteris potencialment nocius

La fibra fa que tinguem menys microbis resistents als antibiòtics al cos

Un estudi ha relacionat aquest component de la dieta amb la disminució de la presència d'aquests organismes potencialment perjudicials
:  - Mobile
La llet de soia és una de les principals alternatives comercials a la llet de vaca i, no obstant això, no s'hi pot comparar pel que fa a valor nutricional | Piqsels

El valor nutricional, l’assignatura pendent de la ‘llet’ vegetal

El seu contingut en calci i en vitamina D continua sent massa baix, especialment per als infants
:  - Mobile
Pere Calafell, pagès de manresa, passa el multicultor per l'hivernacle que té a la seva finca | ACN

Petits productors d’Osona i el Bages s’alien per la sobirania alimentària

El projecte 'Fem-ho fàcil', vol rendibilitzar la distribució, la producció i la comercialització, entre d'altres
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa