MonPlaneta
Molts dels aliments més nutritius també són els més sostenibles

Un equip d’investigadors de la Universitat d’Oxford, a Anglaterra, ha creat un nou mètode per calcular la sostenibilitat ambiental dels aliments fets de diversos ingredients. Sorprenentment, i tal i com expliquen en un article publicat a la revista ‘PNAS’, molts dels aliments més nutritius resulten ser, alhora, els més sostenibles.

Una única mètrica de sostenibilitat per a tots els aliments

Calcular la petjada ambiental de produir fruites, verdures, carn, etc. és força senzill, però el problema es fa gros quan cal fer el mateix amb aliments que contenen diversos ingredients. Fins ara, no hi havia hagut cap manera prou bona de fer-ho, i és per això que els investigadors d’Oxford han mirat de desenvolupar una mètrica de sostenibilitat per a qualsevol cosa comestible. A més, aprofitant l’ocasió, també van creuar els resultats amb la puntuació de nutrició NutriScore per veure quins aliments són alhora sostenibles i nutritius. Tot i que els resultats poden no ser sorprenents, poden resultar molt útils pels consumidors que volen prendre decisions conscients a l’hora de comprar menjar, tant per salut com pel planeta.

Supermercat  | Cedida
Conèixer la petjada ambiental i el valor nutricional dels aliments alhora permet prendre decisions més informades | Cedida

Un càlcul en tots els productes del Regne Unit i Irlanda

Fent servir els percentatges de cada ingredient a més de 57.000 productes, gairebé tots els menjars i begudes que es comercialitzen als supermercats tant del Regne Unit com de la República d’Irlanda, van fer servir una gran base de dades ambiental per calcular l’impacte combinant quatre factors principals: emissions de gasos d’efecte hivernacle, us del sòl, estrès hídric i el potencial de causar eutrofització de les aigües.

Un cop fet això, van creuar els resultats amb els de Nutriscore per comparar l’aportació de proteïna, fibra, olis saludables, calories, greixos, sal, sucres… dels aliments. Entre els que van obtenir les puntuacions més altes en totes dues categories, sent considerats aliments nutritius i sostenibles, hi ha els cereals integrals, les fruites i les hortalisses, mentre que altres aliments nutritius, com la carn, el peix o els fruits secs, tenien una petjada ambiental més grossa.

Les nostres eleccions diàries tenen un impacte important en la salut del planeta

Una gran oportunitat

Els investigadors esperen que la seva feina serveixi com a punt de partida per crear una mètrica que puguin fer servir tant els consumidors com els venedors i els productors per fer tries més sostenibles. No obstant això, el principal impediment és el que consideren una manca de transparència en els ingredients, que sovint impedeix fer els càlculs. El lloc i la manera com es produeixen, a més, també pot tenir un impacte considerable i és difícil de saber. Malgrat tot, aquest estudi és una primera passa i una oportunitat.

Més notícies
Els aliments ultraprocessats tenen efectes negatius en la salut, fins i tot mitjançant mecanismes que a dia d'avui coneixem molt poc

Els aliments ultraprocessats augmenten el risc de mort prematura

El seu valor nutricional baix no és l'únic que resulta preocupant per a la salut
:  - Mobile
Alguns vegetals ens aporten més nutrients cuits que no pas crus

9 vegetals que són més sans si es mengen cuits

Tot i la tendència a menjar-los crus, cuinar-los ens pot aportar grans beneficis
:  - Mobile
El canvi climàtic canviarà els aliments més consumits en el futur

Sis aliments que l’escalfament global podria fer més habituals

El canvi climàtic requereix trobar productes més resilients, sostenibles i amb una densitat nutritiva més alta
:  - Mobile
La nostra alimentació podria estar molt més influenciada pels gens del que ens imaginem

Quin menjar ens agrada té un component genètic que pot afectar-nos la salut

Com percebem els sabors és al nostre ADN i això influeix la dieta
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa