Un equip d’investigadors de la Universitat d’Oxford, a Anglaterra, ha creat un nou mètode per calcular la sostenibilitat ambiental dels aliments fets de diversos ingredients. Sorprenentment, i tal i com expliquen en un article publicat a la revista ‘PNAS’, molts dels aliments més nutritius resulten ser, alhora, els més sostenibles.
Una única mètrica de sostenibilitat per a tots els aliments
Calcular la petjada ambiental de produir fruites, verdures, carn, etc. és força senzill, però el problema es fa gros quan cal fer el mateix amb aliments que contenen diversos ingredients. Fins ara, no hi havia hagut cap manera prou bona de fer-ho, i és per això que els investigadors d’Oxford han mirat de desenvolupar una mètrica de sostenibilitat per a qualsevol cosa comestible. A més, aprofitant l’ocasió, també van creuar els resultats amb la puntuació de nutrició NutriScore per veure quins aliments són alhora sostenibles i nutritius. Tot i que els resultats poden no ser sorprenents, poden resultar molt útils pels consumidors que volen prendre decisions conscients a l’hora de comprar menjar, tant per salut com pel planeta.
Un càlcul en tots els productes del Regne Unit i Irlanda
Fent servir els percentatges de cada ingredient a més de 57.000 productes, gairebé tots els menjars i begudes que es comercialitzen als supermercats tant del Regne Unit com de la República d’Irlanda, van fer servir una gran base de dades ambiental per calcular l’impacte combinant quatre factors principals: emissions de gasos d’efecte hivernacle, us del sòl, estrès hídric i el potencial de causar eutrofització de les aigües.
Un cop fet això, van creuar els resultats amb els de Nutriscore per comparar l’aportació de proteïna, fibra, olis saludables, calories, greixos, sal, sucres… dels aliments. Entre els que van obtenir les puntuacions més altes en totes dues categories, sent considerats aliments nutritius i sostenibles, hi ha els cereals integrals, les fruites i les hortalisses, mentre que altres aliments nutritius, com la carn, el peix o els fruits secs, tenien una petjada ambiental més grossa.
Una gran oportunitat
Els investigadors esperen que la seva feina serveixi com a punt de partida per crear una mètrica que puguin fer servir tant els consumidors com els venedors i els productors per fer tries més sostenibles. No obstant això, el principal impediment és el que consideren una manca de transparència en els ingredients, que sovint impedeix fer els càlculs. El lloc i la manera com es produeixen, a més, també pot tenir un impacte considerable i és difícil de saber. Malgrat tot, aquest estudi és una primera passa i una oportunitat.