MonPlaneta
Menjar menuts ajuda a lluitar contra el canvi climàtic
  • CA

És ben sabut que menjar carn sovint té un gran impacte en l’escalfament global. La indústria càrnica, de fet, és la responsable del 14,5% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, una xifra que supera les emissions directes del sector del transport. El seu paper en el canvi climàtic antropogènic és tan gran que, fa poc, un gran grup d’inversors va començar a pressionar la indústria del menjar ràpid perquè reduissin les emissions en tota la seva cadena de subministrament.

Els consumidors, però, també tenen un paper essencial en aquesta reducció d’emissions. Si bé reduir el consum de carn no només és una opció bona per al planeta sinó, també, per a la salut de cadascú, aprofitar al màxim cada animal que és sacrificat, com s’havia fet tradicionalment, reduiria la quantitat d’animals que moren cada any per alimentar-nos i, per tant, la seva petjada ambiental.

Aquí és on entren, entre d’altres, els menuts, les vísceres comestibles dels animals que formen part de la gastronomia típica de la majoria de cultures del món, del ventre i llengua i els peus de porc als callos, la cua de bou, la sang amb ceba, la morcilla o les orelles a la planxa, passant pel lampredotto, els cervellets arrebossats o les diverses receptes elaborades amb fetge d’oví, boví o porcí.

Segons un estudi recent, publicat a la revista ‘Environmental Science and Technology’, reduir el consum de les parts més preuades actualment dels animals i tornar a algunes d’aquestes receptes tradicionals no només ens podria fer descobrir un nou món de sabors sinó que, a més, també reduiria dràsticament les emissions associades a la indústria càrnica. Si els escorxadors llencessin un 50% menys de menuts i es consumissin, les emissions podrien caure un 14%. Aprofitant-los completament, doncs, es podrien reduir un 28%, una xifra gens menyspreable.

En un nou exemple que, sovint, els costums antics tenien més raó de ser i més saviesa que no semblava, tornar a un model de consum de carn on s’aprofita el màxim possible de cada animal no només permetria tenir més aliment disponible i reduir les emissions sinó que, a més, és un senyal de respecte cap a cada exemplar sacrificat, del qual es treu tot el beneficis possible.

En realitat és, simplement, una altra mesura d’eficiència que podem aplicar al nostre dia a dia, ja que no només s’aprofita al màxim l’energia i els recursos emprats per a criar un animal sinó que, a més, es redueix la quantitat de residus que genera i, a nivell personal, cadascú reduiria la seva contribució a l’escalfament global i, com a consumidors, tots tenim una responsabilitat important.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa