MonPlaneta
Les pitjors prediccions de canvi climàtic aquest segle ja no són possibles
  • CA

Els escenari més pessimistes sobre el canvi climàtic a finals d’aquest segle ja no es poden assolir i, el que encara és més esperançador, el que sí que és possible és complir els objectius de l’Acord de París i que la temperatura de la Terra no pugi més de 2ºC. Aquesta és la conclusió a què arriba un estudi fet per investigadors de la Universitat de Colorado-Boulder (Estats Units) i que ha estat publicat a la revista ‘Environmental Research Letters’.

Dels tots els escenaris possibles imaginats pel Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), els investigadors afirmen que ens trobem en el que acabarà, aproximadament, amb un augment de temperatura de 2,2ºC a finals de segle. Tot i que continua estant per sobre del límit establert a París, és una bona notícia que els pitjors escenaris, amb un augment de temperatura d’entre 4ºC i 5ºC, ja es consideren gairebé impossibles. Així doncs, sembla que hi ha espai per a l’optimisme, especialment si s’accelera la transició energètica.

Evolució de les emissions de gasos d'efecte hivernacle entre 1990 i 2017
Evolució de les emissions de gasos d’efecte hivernacle entre 1990 i 2017

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors han avaluat diverses projeccions, d’optimistes a pessimistes, i les han comparat amb les prevision d’augment de les emissions d’aquí al 2050 basant-se en les dades de què disposem, d’entre 2005 i 2020. Així, han descartat les que són impossibles i s’han quedat amb una sèrie de projeccions que són, si més no, plausibles, sempre i quan els països compleixin les seves promeses i les tendències actuals es mantinguin. Això, és clar, no exclou la possibilitat que tot sigui molt millor o molt pitjor, però és força clar que parlaríem de casos extrems i que es consideren altament improbables.

Sobre per què les previsions més pessimistes han deixat de ser tan possibles com abans, les raons són diverses, i la majoria tenen a veure amb el moment en què van ser fetes, fa deu anys o més. Des d’aleshores, les energies renovables han caigut de preu i s’han expandit molt més ràpidament del que s’esperava si més no en algunes zones del món, ajudant a frenar el creixement de les emissions.

Plaques solars instal·lades a la teulada d'una granja | ACN
Plaques solars instal·lades a la teulada d’una granja | ACN

Tot plegat, a més, també fa que els investigadors assenyalin que caldria centrar la investigació i les accions en els escenaris possibles, mirant de buscar els millors punts de la cadena on incidir per tal de dirigir-nos als escenaris més beneficiosos per a tothom. De fet, els autors recorden que un augment de 2ºC continuaria tenint efectes molt greus pel planeta i que, per tant, no és moment de confiar-se sinó que cal continuar treballant amb un objectiu encara més ambiciós: que el 2100 l’augment de la temperatura sigui només d’1,5ºC.

Més notícies
La falta de pluja avança la primavera a l’hemisferi nord
La poca precipitació redueix la nuvolositat i augmenta el contrast entre temperatures de dia i de nit i la radiació solar, confonent les plantes
Pous de petroli
Els bancs financen nous pous de gas i petroli malgrat les seves promeses
Adoptar objectius de sostenibilitat no els ha aturat, segons una organització que promou les inversions responsables
Zona deforestada a l'Amazones
Nou rècord de desforestació a l’Amazones
La zona destruida aquest gener ha estat cinc cops superior a la del mateix mes de l'any passat
L’activitat humana està afectant l’evolució d’animals i plantes
Una nova base de dades mostra com s'estan adaptant ràpidament a un món cada cop més càlid i més contaminat
Actuacions a Collserola en el marc del projecte LIFE Climark | Àrea Metropolitana de Barcelona
Collserola esdevé un laboratori d’adaptació de boscos als reptes climàtics
El projecte LIFE Climark promou una gestió específica lligada a la prevenció d'incendis, la creació de mosaic agroforestal i la conservació de la biodiversitat i els recursos hídrics
Inundacions a Hanoi (Vietnam) l'any 2008.
L’escalfament de l’Àrtic està desestabilitzant el clima de l’est d’Àsia
Les plantes creixen menys i floreixen més tard, reduint tant les collites com la captura de CO2
Els cianobacteris emeten quantitats importants de gas metà a l'atmosfera
Les emissions de metà estan creixent de manera “perillosament ràpida”
Alguns científics creuen que el mateix escalfament global n'és responsable, una situació que podria ser crítica
Camp de conreu de wasabi | Wikimedia Commons
El canvi climàtic amenaça el cultiu de wasabi
La producció a Shizuoka ha caigut un 55% en només deu anys a causa d'aquest i altres factors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa