Els escenari més pessimistes sobre el canvi climàtic a finals d’aquest segle ja no es poden assolir i, el que encara és més esperançador, el que sí que és possible és complir els objectius de l’Acord de París i que la temperatura de la Terra no pugi més de 2ºC. Aquesta és la conclusió a què arriba un estudi fet per investigadors de la Universitat de Colorado-Boulder (Estats Units) i que ha estat publicat a la revista ‘Environmental Research Letters’.
Dels tots els escenaris possibles imaginats pel Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), els investigadors afirmen que ens trobem en el que acabarà, aproximadament, amb un augment de temperatura de 2,2ºC a finals de segle. Tot i que continua estant per sobre del límit establert a París, és una bona notícia que els pitjors escenaris, amb un augment de temperatura d’entre 4ºC i 5ºC, ja es consideren gairebé impossibles. Així doncs, sembla que hi ha espai per a l’optimisme, especialment si s’accelera la transició energètica.

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors han avaluat diverses projeccions, d’optimistes a pessimistes, i les han comparat amb les prevision d’augment de les emissions d’aquí al 2050 basant-se en les dades de què disposem, d’entre 2005 i 2020. Així, han descartat les que són impossibles i s’han quedat amb una sèrie de projeccions que són, si més no, plausibles, sempre i quan els països compleixin les seves promeses i les tendències actuals es mantinguin. Això, és clar, no exclou la possibilitat que tot sigui molt millor o molt pitjor, però és força clar que parlaríem de casos extrems i que es consideren altament improbables.
Sobre per què les previsions més pessimistes han deixat de ser tan possibles com abans, les raons són diverses, i la majoria tenen a veure amb el moment en què van ser fetes, fa deu anys o més. Des d’aleshores, les energies renovables han caigut de preu i s’han expandit molt més ràpidament del que s’esperava si més no en algunes zones del món, ajudant a frenar el creixement de les emissions.

Tot plegat, a més, també fa que els investigadors assenyalin que caldria centrar la investigació i les accions en els escenaris possibles, mirant de buscar els millors punts de la cadena on incidir per tal de dirigir-nos als escenaris més beneficiosos per a tothom. De fet, els autors recorden que un augment de 2ºC continuaria tenint efectes molt greus pel planeta i que, per tant, no és moment de confiar-se sinó que cal continuar treballant amb un objectiu encara més ambiciós: que el 2100 l’augment de la temperatura sigui només d’1,5ºC.