MonPlaneta
L’escalfament de l’Àrtic està desestabilitzant el clima de l’est d’Àsia
  • CA

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle estan fent que els hiverns a l’Àrtic siguin cada vegada més càlids i això, a més del que suposa per a les seves masses de gel i pel nivell del mar, té efectes a tot el planeta. A milers de quilòmetres, per exemple, a l’est d’Àsia, aquest escalfament està provocant anomalies en la temperatura i freds intensos que estan reduint el creixement de la vegetació, retardant la floració, reduint les collites i també la captura de CO2 dels arbres.

Formació de gel a l'oceà Àrtic | NASA
Formació de gel a l’oceà Àrtic | NASA

Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip internacional de científics de la Universitt de Zuric (Suïssa), que relaciona l’escalfament de l’Àrtic amb anomalies a moltíssima distància. En una zona subtropical com l’est d’Àsia, el refredament els hiverns redueix l’activitat de la vegetació i té efectes negatius en els ecosistemes, uns efectes que també es fan notar a la primavera en forma, per exemple, de branques trencades per la neu o de fulles malmeses pel fred. Tot plegat, és clar, té efectes no només en els boscos sinó també en el conreu de cereals, fruites, llegums i altres productes que són el mitjà de vida de centenars de milions de persones.

En un article a ‘Nature Communications Earth & Environment’, els científics mostren com van combinar models dels sistemes climàtics de la Terra, dades obtingudes per satèl·lit i observacions a nivell local. A més, també van analitzar un índex de temperatures a la superfície del mar de Barents, detectant que, quan les temperatures a l’Àrtic són més altes, els canvis en la circulació de l’aire a l’atmosfera resulten en anomalies climàtiques a tot l’est d’Àsia. Quan els hiverns són especialment freds, les condicions afecten negativament el creixement de la vegetació i les collites, i endarrereixen la floració.

Glaçada de finals de primavera | ACN
Glaçada de finals de primavera | ACN

De fet, els càlculs dels investigadors fins i tot arriben al punt d’estimar que, durant l’hivern i la primavera, la disminució de la capacitat de capturar carboni de la regió es redueix en 65 milions de tones, un altre problema que cal tenir molt present.

L’escalfament de l’Àrtic, doncs, està tenint efectes molt més greus i a molta més distància del que ens pensàvem, arribant a causar danys socials i econòmics a les zones subtropicals del planeta. Això és una mostra més de l’enorme complexitat dels sistemes que regeixen el funcionament del nostre planeta i de com d’interrelacionats estan els esdeveniments que tenen lloc a regions aparentment molt llunyanes.

Més notícies
Les esponges del fons de l'Àrtic | Institut Alfred Wegener
Les esponges gegants del fons de l’Àrtic sobreviuen menjant matèria morta
La vida sota el gel marí és una de les més desconegudes del nostre planeta
Emissions de metà en una explotació de gas | Carbon Mapper
Un nou mapa mostra els punts amb majors emissions de metà del món
Aquest gas podria ser responsable de fins la meitat de l'augment actual de les temperatures
Camp de conreu de wasabi | Wikimedia Commons
El canvi climàtic amenaça el cultiu de wasabi
La producció a Shizuoka ha caigut un 55% en només deu anys a causa d'aquest i altres factors
Les empreses més grans del món incompleixen els seus objectius climàtics
Un estudi de 25 corporacions afirma que exageren o esbiaixen els seus informes de progrés
L'Everest vist des del Tíbet, territori controlat per la Xina
El gel acumulat a l’Everest els darrers 2.000 anys s’ha fos en només 25
La desaparició de gran part de la neu està accelerant la fusió, posant en perill 1.600 milions de persones
La glacera Petermann, a Grenlàndia, on les masses de gel estan desapareixent ràpidament | NASA
Les glaceres del món no contenen tan gel com es pensava
Si es fonguessin el nivell del mar pujaria uns 7,5 centímetres menys, però no tot són bones notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa