La ciència ha demostrat que el canvi climàtic avança la primavera fenològica. Fins ara, els hiverns suaus causats per l’escalfament global se’n consideraven la causa principal. Un estudi publicat avui a la revista ‘Nature Climate Change’ afegeix que la manca de pluja també fa que les plantes brotin abans a l’hemisferi nord.
En aquesta zona del planeta, les pluges han disminuït la freqüència els darrers trenta anys i això afecta també el calendari natural de les plantes. La recerca, liderada entre d’altres per Josep Peñuelas, professor d’investigació del CSIC al CREAF, relaciona per primera vegada la manca de pluja i el despertar prematur de la natura i preveu un avançament addicional de la primavera biològica d’entre 1’2 i 2’2 dies per dècada com a conseqüència només de la minva de les pluges prevista per aquest segle.

Menys precipitació vol dir menys nuvolositat, més hores de sol, temperatures més altes al migdia i nits més fredes que avancen l’acumulació de fred que requereix la brotada de les fulles. El còctel de condicions confón les plantes i les fa brotar abans. “Aquest hivern estem vivint una situació paradigmàtica. No plou i tenim gelades i contrastos forts que han fet avançar la primavera de forma evident. Tot i que aquest estudi parla de clima, i no hem de confondre la meteorologia amb la climatologia, sí que la situació que estem vivint ens ajuda a entendre com la manca de nuvolositat arriba a confondre les nostres plantes”, explica Josep Peñuelas.
Per a la recerca l’equip ha mesurat el fluxos de carboni de la vegetació, ja que quan les plantes es desperten comencen a fer la fotosíntesi, han registrat in situ la sortida de les fulles i han comprovat amb imatges de satèl·lit els canvis en la verdor de la vegetació.

Si els hiverns cada cop tenen menys pluges vol dir que hi a menys núvols. Els cels clars donen contrastos forts de temperatura entre el dia i la nit i la de dia també s’enfila molt més amunt. De la mateixa manera, sense el filtre de la nuvolositat. les plantes reben radiació durant moltes més hores. De nit, l’ambient es refreda ràpidament i gela fàcilment. Tot plegat confon les plantes perquè ho perceben com les senyals que la primavera ja ha arribat i desperten de la dormició hivernal abans d’hora.
“Si les plantes broten abans, comencen abans a fer la fotosíntesi i això afecta els cicles de carboni d’arreu del món. Saber que els descens en la freqüència de pluges també afecta aquest ritme natural és un coneixement clau a tenir en compte en les prediccions de canvi climàtic”, conclou Josep Peñuelas.