MonPlaneta
Els bancs financen nous pous de gas i petroli malgrat les seves promeses

Els grans bancs del món estan abocant milers de milions en nous pous de gas i petroli tot i haver-se compromès a ser més sostenibles. El grup ShareAction, que promou les inversions responsables, assenyala directament HSBC, Barclays, Deutsche Bank, BNP Paribas i ING, entre d’altres, per continuar finançant l’augment de l’extracció de petroli i gas tot i formar part de la Net Zero Banking Alliance, un grup de banca sostenible impulsat per les Nacions Unides.

La solució, afirmen des de ShareAction, és que els inversors facin pressió i exigeixin que els bancs inverteixin només en companyies de combustibles fòssils amb plans clars de reducció d’emissions i de compensació de les que són inevitables. De fet, els bancs esmentats tenen els seus propis plans per assolir els objectius ambientals i de sostenibilitat, però des de ShareAction es dubta que s’estiguin complint.

Borsa
Borsa

Dins el camí que ens ha de dur a la neutralitrat climàtica durant les properes dècades, fins i tot l’Agència Internacional de l’Energia ha afirmat que, en endavant, no s’haurien d’obrir nous pous de gas ni de petroli. Tot i això, el 2021 els bancs esmentats van injectar milers de milions d’euros a grans empreses com Shell, BP, Exxon Mobil o Saudi Aramco, una caiguda respecte el finançament que els van donar el 2020, quan van salvar les companyies durant la pandèmia, però una tornada als nivells d’inversió anteriors.

En total, d’ençà de la seva entrada a la Net Zero Banking Alliance, 24 grans bancs han posat gairebé 30.000 milions d’euros en nous projectes d’extracció de gas i petroli, unes inversions que, per a ShareAction, no només són dolentes per al nostre futur sinó que, a més, són un mal negoci, ja que l’expansió de les renovables i de la mobilitat elèctrica farà caure els preus i els actius entraran en pèrdues. Si això no passés, el que afectaria els inversors serien les conseqüències del canvi climàtic, de manera que no hi ha on guanyar.

Imatge d'arxiu d'un pou de gas natural  | Artandrus (Wikimedia Commons)
Imatge d’arxiu d’un pou de gas natural | Artandrus (Wikimedia Commons)

ShareAction assegura que la majoria de grans bancs, tot i els seus anuncis de conscienciació ambiental i climàtica, no estan empenyent els seus clients a elaborar plans propis de reducció d’emissions si volen continuar comptant amb el seu suport. Una afirmació que, no obstant, topa frontalment amb els anuncis, els propòsits i les accions d’algunes grans companyies bancàries, que han fet públics alguns moviments importants en aquest sentit.

El que sembla clar, de totes totes, és que mantenir l’equilibri entre els beneficis econòmics, el bon funcionament de l’economia mundial i la transició energètica i la reducció d’emissions és un repte molt complex que, al contrari del que pugui semblar, no sempre afecta només els ciutadans normals i corrents.

Més notícies
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen  | ACN

Brussel·les considera “verds” el gas i la nuclear en una decisió polèmica

La Comissió Europea les vol classificar com a "sostenibles" amb condicions
:  - Mobile

Un fons d’inversió despatxarà directors d’empreses si no redueixen emissions

La protecció de la biodiversitat i el respecte als drets humans també se sumen a les seves demandes
:  - Mobile
Larry Fink | Fòrum Econòmic Mundial / Flickr

El fons d’inversió més gran del món diu que reduir emissions “és capitalisme”

Larry Fink, CEO de BlackRock, crida les grans empreses a prioritzar la lluita contra el canvi climàtic i el benestar de les persones
:  - Mobile
Prototip d'ampolla feta amb PET 100% vegetal | Suntory

Suntory presenta el seu primer prototip d’ampolla de plàstic vegetal

La propietària de Schweppes i La Casera vol que les seves ampolles de PET siguin sostenibles el 2030
:  - Mobile
Pous de petroli  | D.P.

El ‘peak oil’ s’apropa però tot sol no podrà frenar el canvi climàtic

L'Agència Internacional de l'Energia reclama accions decidides i molta més inversió en renovables
:  - Mobile
La borsa de Nova York | Pressdigital

Més de 200 grans empreses es comprometen a ser neutrals en carboni el 2040

La iniciativa, impulsada per Amazon, compta amb noms com ara Twitter, Heineken, Visa, Pepsi o Procter & Gamble
:  - Mobile
El logotip de la companyia Shell | Royal Dutch Shell

Un tribunal ordena a la petroliera Shell que redueixi les seves emissions de CO2 un 45%

Tot i que la decisió només té efecte als Països Baixos, podria ser un precedent per a judicis futurs a altres companyies i indrets
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa