MonPlaneta
El canvi climàtic amenaça el cultiu de wasabi
  • CA

Els efectes del canvi climàtic estan amenaçant el cultiu de wasabi al Japó. Aquesta planta, que ha estat conreada a la prefectura japonesa de Shizuoka durant segles i és consumida arreu del món, no només està sent afectada per factors demogràfics sinó que les conseqüències de l’activitat humana l’estan posant en un perill encara més greu.

Wasabi en un restaurant del Japó | Wikimedia Commons
Wasabi en un restaurant del Japó | Wikimedia Commons

En un reportatge publicat al diari ‘The New York Times’, s’explica com l’augment de les temperatures està afectant el creixement d’aquesta planta, que es cultiva millor en climes freds perquè, amb la calor, és més fàcil que s’ompli de fongs i s’acabi podrint. A això s’hi ha de sumar l’augment de la freqüència de grans pluges, inundacions i tifons cada cop més potents i també dels atacs de senglars i cèrvols, que es mengen les plantes perquè als seus hàbitats cada cop tenen menys menjar.

Per si això fos poc, una política de replantar boscos fruit de la Segona Guerra Mundial també ha fet que la qualitat de l’aigua que rega els camps de wasabi empitjori. Tot plegat ha fet que, segons afirma el diari nord-americà citant el ministeri d’Agricultura, Boscos i Pesca del Japó, la producció a la prefectura hagi caigut un 55%.

Wasabi acabat de collir | Wikimedia Commons
Wasabi acabat de collir | Wikimedia Commons

Durant segles, el wasabi havia crescut de manera silvestre a les muntanyes del Japó, i en fa quatre que a Shizuoka va començar a ser cultivat. De fet, a dia d’avui és un dels de més bona qualitat del món, especialment el de la varietat mazuma. Tot i això, el deteriorament de l’aigua l’ha fet baixar, i això és a causa de l’abundància de cedres i xiprers, plantats després de la Segona Guerra Mundial per reconstruir el país. Quan la importació de fusta barata va resultar més rendible, aquests arbres van continuar creixent, reduint les plantes natives de la zona.

A més, el wasabi creix millor, en un procés que dura més d’un any, en temperatures inferiors als vint graus, i les onades de calor, cada cop més habituals al país, han delmat els camps, no només per l’augment de la presència de fongs i perquè les plantes es podreixen sinó perquè les malalties també proliferen.

Diverses varietats de wasabi | Wikimedia Commons
Diverses varietats de wasabi | Wikimedia Commons

Tot i que alguns productors i investigadors han mirat de crear varietats més resilients, cal una tecnologia molt complicada i uns períodes de temps molt llargs per veure si són adients. A més, també cal assegurar-ne la qualitat i, per si tot plegat dos poc, el conreu durant tant de temps ha fet que les varietats existents tinguin unes característiques molt concretes i semblants entre elles, si més no en aquests aspectes.

Més notícies
Grans de cafè sobre un mapa d'Etiopia | Pixabay
El canvi climàtic farà més difícil prendre un bon cafè
La qualitat de la producció a Etiopia podria caure i les varietats del futur serien menys saboroses
Vaques alimentant-se a una granja
Una dieta amb menys carn pot tenir un efecte enorme en el canvi climàtic
Combinada amb la renaturalització d'antics camps de conreu, podria retirar fins a 100.000 milions de tones de CO2 en 80 anys
Impressio de carn en 3D | Novameat
Mantega de cacau, ingredient clau d’una nova “carn” vegetal impresa en 3D
Un equip d'investigadors ha treballat per identificar diverses fórmules que permetin augmentar aquest mercat
Un plat de curry vindaloo | Pxhere
El pebre fa que la llet materna sigui “picant”
Aquesta troballa podria ajudar a entendre la formació de les preferències alimentàries en els nadons
'Peix i marisc' fet de plantes, una alternativa en alça en l'alimentació sostenible | Good Catch
Després de la “carn” feta de plantes, és l’hora del “peix”
La popularització del producte podria alleujar la pressió de la pesca arreu del món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa