MonPlaneta
Una missió privada buscarà vida a Venus

La primera missió espacial privada que visitarà un altre planeta anirà a buscar vida al planeta Venus i podria sortir cap allà l’any vinent. L’abaratiment dels costos d’aquest tipus de projectes permetrà que les Venus Life Finder, tres petites sondes robòtiques, visitin el planeta i n’examinin els núvols buscant els compostos químics essencials pel desenvolupament d’organismes vius.

Aqust projecte és el més ambiciós que s’ha fet mai fora de l’esfera pública, superant fins i tot els duts a terme per altres empreses privades tan conegudes com SpaceX o Blue Origin, que han dominat aquest sector del mercat des de la seva aparició. La construcció de la sonda ja ha començat, amb els instruments científics finançats per exalumnes del Massachussets Institute of Technology i la construcció, llançament i operació de la nau a càrrec de la companyia aeroespacial Rocket Lab, especialitzada en el llançament de satèl·lits però que, ara, vol fer un salt importantíssim.

Imatge amb color fals que mostra els diversos fragments de l'escorça de Venus que interactuen | NASA
Imatge amb color fals que mostra els diversos fragments de l’escorça de Venus que interactuen | NASA

L’existència d’aquesta missió, de fet, és un senyal clar que les empreses privades estan augmentant les seves ambicions i podrien llançar-se a l’exploració de l’espai ben aviat. Se suma a molts altres projectes anunciats durant els darrers anys, alguns dels quals superen de lluny les missions més arriscades dutes a terme per institucions públiques i que volen arribar més enllà, fins i tot, que les sondes Voyager, que en aquests moments han abandonat el Sistema Solar i són a l’espai interestel·lar.

En aquest cas, però, les sondes LVF buscaran indicis que a Venus hi hagués hagut oceans en algun moment de la seva història, cosa que indicaria que havia estat molt més fred que no pas ara i, per tant, que s’hi hauria pogut desenvolupar algun tipus de forma de vida. Pel seu disseny, el cost de la missió serà molt menor que el de les sondes que envien normalment tant la NASA com l’Agència Espacial Europea i també buscarà signes de vida als núvols de Venus, molt per damunt de la superfície i on l’aigua podria condensar-se envoltada de l’àcid sulfúric que acostuma a ploure al planeta.

Reproducció artística de la sonda soviètica Venera a la superfície de Venus | Pixabay
Reproducció artística de la sonda soviètica Venera a la superfície de Venus | Pixabay

La detecció d’uns compostos químics anomenats fosfans als núvols de Venus, l’any 2020, va obrir una petita porta a l’esperança en aquest sentit, malgrat que també s’ha afirmat que podrien tenir un origen no biològic, però a dia d’avui totes dues opcions són incertes. És per això que es vol continuar investigant el planeta, per treure l’entrellat dels nous misteris que s’han anat creant a mesura que se’l coneixia millor.

Més notícies

Un nou estudi defensa l’existència de vida a Venus

Segons afirma, hi ha una manera de contrarestar les condicions àcides del planeta i crear petites bombolles habitables als núvols
:  - Mobile
Imatge amb color fals que mostra els diversos fragments de l'escorça de Venus que interactuen | NASA

Esbrinen per què Venus és un erm i la Terra, tan semblant, tan verda

Un nou estudi refuta una teoria força acceptada fins ara
:  - Mobile
La superfície de Venus | NASA

Els núvols de Venus són massa secs perquè hi pugui viure cap organisme

:  - Mobile
Imatge amb color fals que mostra els diversos fragments de l'escorça de Venus que interactuen | NASA

Venus podria continuar tenint activitat geològica, segons els darrers descobriments

Analitzar dades antigues amb mètodes moderns ha permès conèixer molt millor el nostre veí, que encara té sorpreses amagades
:  - Mobile
El planeta Venus | Pikist

Europa també vol visitar Venus

Després de dècades ignorant el planeta, l'ESA i la NASA hi enviaran tres missions els propers anys
:  - Mobile
Venus | Pikist

La NASA anuncia dues noves missions a Venus

Es llançaran entre 2028 i 2030 i estudiaran l'atmosfera i la geologia del planeta
:  - Mobile
Han trobat a Venus un gas vinculat amb la presència de vida

Troben indicis de vida al planeta Venus

Científics internacionals detecten un gas que està vinculat a la vida i ho expliquen a un estudi que public la revista Nature Astronomy
:  - Mobile

Una sonda de la NASA detecta un senyal de ràdio a l’atmosfera de Venus

Els experts afirmen que es tracta d'una senyal d'origen natural
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa