La primera missió espacial privada que visitarà un altre planeta anirà a buscar vida al planeta Venus i podria sortir cap allà l’any vinent. L’abaratiment dels costos d’aquest tipus de projectes permetrà que les Venus Life Finder, tres petites sondes robòtiques, visitin el planeta i n’examinin els núvols buscant els compostos químics essencials pel desenvolupament d’organismes vius.
Aqust projecte és el més ambiciós que s’ha fet mai fora de l’esfera pública, superant fins i tot els duts a terme per altres empreses privades tan conegudes com SpaceX o Blue Origin, que han dominat aquest sector del mercat des de la seva aparició. La construcció de la sonda ja ha començat, amb els instruments científics finançats per exalumnes del Massachussets Institute of Technology i la construcció, llançament i operació de la nau a càrrec de la companyia aeroespacial Rocket Lab, especialitzada en el llançament de satèl·lits però que, ara, vol fer un salt importantíssim.

L’existència d’aquesta missió, de fet, és un senyal clar que les empreses privades estan augmentant les seves ambicions i podrien llançar-se a l’exploració de l’espai ben aviat. Se suma a molts altres projectes anunciats durant els darrers anys, alguns dels quals superen de lluny les missions més arriscades dutes a terme per institucions públiques i que volen arribar més enllà, fins i tot, que les sondes Voyager, que en aquests moments han abandonat el Sistema Solar i són a l’espai interestel·lar.
En aquest cas, però, les sondes LVF buscaran indicis que a Venus hi hagués hagut oceans en algun moment de la seva història, cosa que indicaria que havia estat molt més fred que no pas ara i, per tant, que s’hi hauria pogut desenvolupar algun tipus de forma de vida. Pel seu disseny, el cost de la missió serà molt menor que el de les sondes que envien normalment tant la NASA com l’Agència Espacial Europea i també buscarà signes de vida als núvols de Venus, molt per damunt de la superfície i on l’aigua podria condensar-se envoltada de l’àcid sulfúric que acostuma a ploure al planeta.

La detecció d’uns compostos químics anomenats fosfans als núvols de Venus, l’any 2020, va obrir una petita porta a l’esperança en aquest sentit, malgrat que també s’ha afirmat que podrien tenir un origen no biològic, però a dia d’avui totes dues opcions són incertes. És per això que es vol continuar investigant el planeta, per treure l’entrellat dels nous misteris que s’han anat creant a mesura que se’l coneixia millor.