MonPlaneta
Una sonda de la NASA detecta un senyal de ràdio a l’atmosfera de Venus
  • CA

La Sonda Solar Parker de la NASA, que té com a objectiu principal la investigació del Sol, ha fet uns quants descobriments sorprenents sobre el planeta Venus. Segons va anunciar un equip de científics en un article a la revista ‘Geophysical Research Letters’, durant el pas de la sonda per la banda més externa de l’atmosfera venusiana, l’estiu passat, la Parker va detectar una senyal de ràdio que, afirmen, és d’origen natural. Aquells va ser la primera vegada en gairebé trenta anys que un aparell de fabricació humana s’apropava a l’atmosfera del planeta, i les dades que van arribar a la Terra van sorprendre els científics perquè, segons sembla, ha canviat molt des de la darrera vegada.

La missió de la Parker és, com el seu nom indica, estudiar el Sol. Durant set anys, viatjarà al seu voltant, apropant-se més a l’astre rei que cap altre aparell fabricat pels humans. Per fer-ho, però, necessita Venus, ja que la sonda s’aprofita de la seva gravetat per canviar la seva òrbita i apropar-se encara més al Sol. Va ser justament mentre feia això, el juliol de 2020, que va detectar els canvis estranys en l’atmosfera venusiana que, segons els investigadors, es deuen al cicle solar, que té un període d’onze anys. Per fer servir l’impuls gravitatori del planeta, la Parker va passar a uns 830 quilòmetres de la seva superfície i, per tant, els seus instruments van poder fer moltes lectures, entre les quals la que va permetre detectar una senyal de ràdio de baixa freqüència a l’atmosfera.

Simulació de la Parker Solar Probe orbitant el Sol

Venus, com la Terra, té ionosfera, és a dir, una capa de gas carregat elèctricament a l’extrem superior de l’atmosfera. Aquest plasma emet senyals de ràdio naturals, i és per això que els investigadors es van adonar que, per fer servir l’impuls del planeta, la sonda Parker havia entrat en contacte amb l’atmosfera del planeta. Gràcies a aquesta lectura, es va poder calcular la densitat de la ionisfera de Venus per primera vegada des que es va fer amb les dades de la sonda Pioneer, el 1992. Si aquell cop el Sol es trobava al punt àlgid del seu cicle d’activitat, en aquesta darera ocasió només feia sis mesos que havia passat el seu punt més baix. La comparació ha demostrat una sospita que els científics tenien des de fa temps: la ionosfera de Venus canvia segons l’activitat del Sol, fent-se molt més prima en moments de baixa intensitat.

Aquesta informació resultarà de moltíssima utilitat per entendre quins canvis pateix Venus a causa de la influència del Sol i com això l’ha fet evolucionar fent-lo, tot i les moltíssimes semblances, tan diferent del nostre planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa