MonPlaneta
Reciclar el plàstic en materials més valuosos pot canviar la indústria

El desenvolupament d’una manera senzilla de reciclar el plàstic a temperatura ambient i convertir-lo en materials més valuosos podria suposar un canvi enorme en aquesta indústria, que veuria com la seva rendibilitat es dispararia. El mètode, fruit del treball d’un equip del Centre de Tecnologies Sostenibles i Circulars (CSCT) de la Universitat de Bath, a Anglaterra, ha estat presentat a la revista ‘ChemSusChem’.

A dia d’avui, el plàstic que hem llençat a abocadors o al medi ambient ja suposa una massa superior a la de tots els éssers vius de la Terra i és un dels reptes de futur més seriosos a què ens enfrontem. Tot i que les xifres de reciclatge han augmentat enormement a tota Europa, la manera com es duu a terme aquesta operació continua basant-se en tornar a fondre el plàstic en unes condicions que requereixen molta energia i que empitjoren la qualitat del producte amb cada cicle.

Bosses de plàstic amuntagades  | Europa Press
Bosses de plàstic amuntagades | Europa Press

És per això que el descobriment del CSCT és tan important, perquè obre la porta a un reciclatge químic ràpid dels policarbonats, un tipus de plàstics que es fan servir molt en construcció i enginyeria. Fent servir un catalitzador basat en el zinc i amb l’ajuda del metanol, van aconseguir desfer un d’aquests materials, el BPA-PC, en només 20 minuts i a temperatura ambient. Un cop fet això, el producte resultant es pot convertir en el seus components, el bisfenol A (CPA) i el carbonat de dimetil (DMC), que poden ser reutilitzats un número infinit de vegades sense que perdin qualitat.

Els catalitzador emprat, a més, sembla que també pot servir per reciclar altres fonts de BPA-PC com ara les ciclodextrines. De fet, amb una temperatura més alta, fins i tot podria servir per plàstics tan coneguts com el PLA o el PET. Els investigadors han demostrat l’existència de la possibilitat de circularitzar completament la producció de diversos plàstics a partir del reciclatge de les ampolles de PET, que podrien ser convertides en materials amb propietats termals excel·lents i emprar-se en diverses aplicacions biomèdiques.

Els plàstics han ocupat platges d'arreu del món i això podria ser només la petita part que veiem  | Scientific Reports
Els plàstics han ocupat platges d’arreu del món i això podria ser només la petita part que veiem | Scientific Reports

Així doncs, sembla que s’ha fet una passa més en dos camps importantíssims: la circularització de l’economia, d’una banda, i l’eliminació dels residus de plàstic que, a dia d’avui, són presents a tot el món i suposen un problema que creix cada dia. Tot i que la viabilitat d’aquesta tècnica només s’ha provat a petita escala, l’equip està treballant en demostrar que es pot dur a terme en quantitats prou grans com per assegurar-ne la viabilitat industrial.

Si fos possible, aquesta tècnica tan interessant esdevindria una possibilitat real, no només a nivell químic sinó també econòmic, i podria fer una contribució molt important en com dissenyem el món del futur.

Més notícies
Òxids de terres rares | Wikimedia Commons

Un nou descobriment pot revolucionar el reciclatge d’aparells electrònics

Una descàrrega elèctrica a les deixalles es presenta com una solució miraculosa a un dels grans problemes del món d'avui
:  - Mobile
Samsung Galaxy Note

Els nous Samsung Galaxy tindran parts fetes de plàstic reciclat

L'empresa ha utilitzat xarxes de pesca, ampolles d'aigua i capses de CDs per a algunes parts dels telèfons
:  - Mobile
Submarinista recollint plàstic del fons del mar

Demanen un pacte internacional que controli la contaminació per plàstics

L'Agència d'Investigació Ambiental remarca que ens trobem enmig d'una emergència global
:  - Mobile
Prototip d'ampolla feta amb PET 100% vegetal | Suntory

Suntory presenta el seu primer prototip d’ampolla de plàstic vegetal

La propietària de Schweppes i La Casera vol que les seves ampolles de PET siguin sostenibles el 2030
:  - Mobile
Proliferació d'espècies en un tros de plàstic a alta mar | Greenpeace

La vida marina s’obre pas sobre l’Illa d’Escombraries del Pacífic

Descobertes més de quaranta espècies costaneres vivint en aquesta muntanya de deixalles flotants
:  - Mobile
Plàstics | Pixabay

Circularitzar la indústria del plàstic, un repte tan enorme com urgent

Un estudi n'analitza la producció global, el cicle de vida i l'impacte mediambiental de tot el procés
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa