MonPlaneta
La vida marina s’obre pas sobre l’Illa d’Escombraries del Pacífic
  • CA

Les espècies marines de la costa, arrossegades a alta mar damunt de deixalles, estan colonitzant l’Illa d’Escombraries del Pacífic. Aquesta acumulació gegantina de brossa està sent colonitzada per més de 40 espècies de musclos, cloïsses, percebes i algunes espècies de crustacis.

Segons expliquen uns investigadors a ‘Nature Communications’, aquests éssers esta creant un nou ecosistema marí en aquesta superfície, d’uns 700.000km2, formada per deixalles concentrades pels corrents marins. Fins ara se sabia que la brossa podia dur espècies costaneres molt lluny, normalment es pensava en elements de fusta, que es descomponien i deixaven aquests “polissons” abandonats a la seva sort. El sorprenent és que el plàstic està fent el mateix i que, en ple oceà, poden trobar aliment per sobreviure i reproduïr-se.

L'illa de plàstic del Pacífic | Nature
L’illa de plàstic del Pacífic | Nature

Així, aquesta illa d’escombraries està convertint-se en un nou hàbitat, canviant les concepcions que tenien els científics i despertant noes preguntes sobre el funcionament de les comunitats que hi viuen. A més, també podria ser important pel moviment d’espècies invasores que, igual com han arribat allà, podrien separar-se de l’illa i arribar a altres costes del món.

Fins ara, es pensava que els organismes costaners, acostumats a entorns rics en aliment i nutrients, no podien sobreviure durant gaire temps a alta mar, on hi ha molta menys disponibilitat d’aquests elements bàsics. Pel que sembla, però, això no és del tot cert. Hi ha una quarantena d’espècies vivint en una pila gegant de xarxes, ampolles i altres restes de l’activitat humana.

El fet que algunes d’aquestes espècies siguin costaneres i altres típiques d’alta mar també fa que els investigadors es preguntin com es relacionaran entre elles ja que, fins ara, no s’havien trobat mai de manera continuada. Alguns éssers podrien tenir nous depredadors que no havien tingut fins ara i d’altres, en canvi, podrien convertir-se en preses. Tot un nou món creat, inesperadament, per nosaltres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa