MonPlaneta
Els incendis extrems augmentaran un 50% d’aquí a finals de segle
  • CA

Els incendis extrems seran cada vegada més habituals i el seu número augmentarà un 50% d’aquí a finals de segle. Aquest advertiment és una de les conclusions a què arriba un informe de l’Organització de les Nacions Unides que, a més, assenyala directament l’escalfament global i els canvis d’usos del sòl (és a dir, l’acció humana) com a responsables.

El document també indica que el risc d’incendi creixerà a l’Àrtic i a altres regions on, fins ara, els incendis no havien estat una amenaça. Els incendis extrems (EWE per les seves sigles en anglès) són esdeveniments extraordinaris que, a dia d’avui, es considera que només tenen lloc una vegada cada segle. L’augment de les temperatures i els canvis en l’ús de la terra, però, n’augmentaran la freqüència.

Imatge aèria d'un incendi forestal | D.P.
Imatge aèria d’un incendi forestal | D.P.

Segons els autors de l’informe, membres del Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides (UNEP) els incendis massius i que cremen durant setmanes s’estan tornant cada vegada més intensos i duradors, especialment en moltes regions del planeta on els incendis forestals són habituals i formen part del cicle dels ecosistemes. A més, però, estan començant a aparèixer en zones molt mes al nord, com ara en torberes que s’estan assecant o on el permagel s’està fonent.

L’informe de l’ONU adverteix que l’augment dels incendis extrems serà de fins un 14% el 2030 respecte les xifres que vam veure entre 2010 i 2020. Aquest augment, segons les previsions, continuaria fins a arribar a un 30% el 2050 i un 50% el 2100. Això, a més, tenint en compte només els més excepcionals, que es considera que tenen un lloc una vegada al segle.

Incendi a la tundra siberiana | Siberian Times
Incendi a la tundra siberiana | Siberian Times

Definir els incendis per la seva excepcionalitat fa que la categoria d’EWEs contingui incendis molt diferents: a Europa, per exemple, seria d’una magnitud difícil d’imaginar. En una torbera o a la tundra àrtica, per exemple, podria ser un petit incendi, que avança lentament però que crema una superfície enorme perquè no hi ha ningú que el detecti ni el combati.

Si aquest informe només para atenció als esdeveniments més extrems, és clar que tant l’augment de les temperature com els canvis d’usos del sòl tindran un efecte semblant en els incendis “normals”. Aquest augment dels incendis, és clar, podria ser important pel canvi climàtic, perquè s’alliberaran quantitats extra de carboni a l’atmosfera que, a més, trigaran a tornar a ser convertides en matèria vegetal.

Incendi forestal a prop de La Jonquera
Incendi forestal a prop de La Jonquera

L’estudi també indica, però, que els canvis en la freqüència depenen de molts factors. A l’Àrtic, per exemple, creixerà molt més perquè el canvi climàtic hi està tenint un impacte molt gran. A l’Àfrica, en canvi, on ara tenen lloc pràcticament dos terços dels incendis del món, n’hi haurà menys perquè cada vegada hi ha menys zones forestals, que s’estan netejant per fer lloc per a nous camps de conreu.

En qualsevol cas, les conclusions de l’informe demanen un canvi radical en els recursos invertits en matèria d’incendis, passant-los de combatre el foc a prevenir-lo. En un càlcul global, l’ONU afirma que la planificació i prevenció reben menys d’un 1% dels fons mentre que, a les tasques d’extinció, hi va a parar més de la meitat del pressupost. El camí a seguir, diuen els experts, és invertir en prevenció, en gestió dels boscos i també en permetre que els incendis compleixin la seva finalitat ecològica.

Més notícies
Actuacions a Collserola en el marc del projecte LIFE Climark | Àrea Metropolitana de Barcelona
Collserola esdevé un laboratori d’adaptació de boscos als reptes climàtics
El projecte LIFE Climark promou una gestió específica lligada a la prevenció d'incendis, la creació de mosaic agroforestal i la conservació de la biodiversitat i els recursos hídrics
 Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà | Departament d'Acció Climàtica
Acció Climàtica anuncia una inversió “històrica” en prevenció d’incendis
Teresa Jordà explica que el nou pla 2022-2025 tindrà una dotació de 72 milions d'euros
La regió mediterrània | Agència Espacial Europea
Els darrers set anys han estat els més càlids des que hi ha registres
Així ho afirmen les dades recollides pel projecte Copèrnic de la Comissió Europea i l'Agència Espacial Europea
El rècord de calor de l’Àrtic va arribar a nivells del clima mediterrani
La confirmació que es va arribar a 38ºC encén totes les alarmes sobre els efectes del canvi climàtic
Incendi a la selva | Pxhere
Els incendis forestals d’aquest estiu han emès quantitats insòlites de CO2
Tant al juliol com a l'agost es van batre rècords d'emissions causades pel foc
Brases enceses | Vladimir Agafonkin / Flickr
Els “incendis zombi” ja cremen gairebé sempre a l’Àrtic i es podrien fer més habituals
Això suposa un perill enorme per a l'estabilitat del casquet polar i del permagel, un factor que podria accelerar l'escalfament global

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa