MonPlaneta
Acció Climàtica anuncia una inversió “històrica” en prevenció d’incendis
  • CA

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat aquest dijous el nou Pla de Prevenció d’Incendis 2022-2025, que tindrà una dotació “històrica” de 72 milions d’euros. El seu objectiu és preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació.

La consellera ha fet aquest anunci durant una visita a la masia de la Torre Negra, situada al Parc Natural de Collserola, acompanyada per l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, i la directora general de Ecosistemes Naturals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas. Jordà ha afirmat que el pla és “el més ambiciós de la història de Catalunya”, amb la mirada “a mig i llarg termini i que multiplicarà “per sis” el pressupost, dels 3 milions de 2021 als 18 a partir d’aquest mateix any.

La consellera Jordà en un moment de la presentació del nou Pla de Prevenció d'Incendis | Departament d'Acció Climàtica
La consellera Jordà en un moment de la presentació del nou Pla de Prevenció d’Incendis | Departament d’Acció Climàtica

La consellera ha volgut recordar que, “a conseqüencia de l’emergència climàtica”, els boscos catalans són “més vulnerables que mai als incendis” i que, a més, cal tenir molt en compte l’amenaça que suposen els anomenats “de sisena generació”. “Els experts sempre expliquen que els incendis s’apaguen a l’hivern”, ha dit, i per això cal tenir “un paisatge i uns boscos preparats” per prevenir-los i també per ajudar a apagar-los. Per això ha reivindicat la inversió anunciada, que actuarà per protegir i preservar els ecosistemes forestals catalans i mantenir la salut de la seva biodiversitat.

Als 72 milions d’euros del pla de prevenció d’incendis, a més, s’hi afegiran 7 milions provinents dels fons Next Generation, que es destinaran a infraestructures de prevenció d’incendis a tot Catalunya fins a l’any 2026.

Els 18 milions d’euros anuals, segons ha informat el Departament, es destinaran a aquestes línies:

  • Infraestructures de prevenció d’incendis (6,8 milions): Els Perímetres de Protecció Prioritària són zones de gran risc d’incendi i amb una continuïtat de massa forestal que facilita que creixin moltíssim. Per això cal prevenir-los, dotant-los d’infraestructures bàsiques com àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua. També cal el suport del territori i coherència supramunicipal per facilitar les actuacions. Amb aquesta dotació, es podrà intervenir a les zones prioritàries: Prepirineu de Lleida, massisos litorals de la Costa Central i la Costa Brava, les muntanyes interiors de Tarragona i les Terres de l’Ebre i la Catalunya Central.
Mapa de les zones d'intervenció prioritària | Departament d'Acció Climàtica
Mapa de les zones d’intervenció prioritària | Departament d’Acció Climàtica
  • Prevenció en finques privades (5 milions): El 75% de la superfície forestal del país és privada, i per això el Departament obrirà una línia de cinc milions d’euros en ajuts per a actuacions en aquestes finques, que es gestionarà a través del Centre de la Propietat Forestal.

  • Reforç dels Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (2 milions): Els GEPIF passaran de 3 a 7, amb noves unitats permanents a Ulldemolins (Priorat), Gandesa (Terra Alta), Calaf (Anoia) i Girona. Així es donarà cobertura i feines de prevenció d’incendis tot l’any a tot el territori.
  • Modernització del material i vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (1 milió).
La consellera Teresa Jordà saludant els membres de les ADF i el GEPIF | Departament d'Acció Climàtica
La consellera Teresa Jordà saludant els membres de les ADF i el GEPIF | Departament d’Acció Climàtica
  • Protecció d’urbanitzacions i nuclis de població i suport als ens locals (2,4 milions): Els ajuts per fomentar l’establiment i manteniment de franges de protecció perimetral a urbanitzacions i nuclis que limitin directament amb terrenys forestals es multipliquen per tres a través de línies d’ajuts. A més, se’n crearà una altra de suport als ens locals, adreçada prioritàriament a municipis petits i amb poc recursos i que cobreixin accions que no estan incloses a la convocatòria actual, com ara el suport a la planificació.

  • Nou programa informàtic i app per gestionar activitats amb risc d’incendi: El programa creat fa més de 10 anys ha esdevingut important en la prevenció, amb més de 100.000 notificacions anuals entre comunicacions de crema i autoritzacions per fer foc. Així doncs, ara s’actualitzarà amb una nova aplicació. També es modernitzaran les eines de previsió de perill d’incendi, incorporan la intel·ligència artificial, les fotografies per satèl·lit i mapes de variables biofísiques i de cobertes, que permetran més concrecció territorial i temporal dels episodis de perill.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa