MonPlaneta
Els incendis forestals d’aquest estiu han emès quantitats insòlites de CO2
  • CA

La quantitat de diòxid de carboni que han emès els incendis forestals durant aquest darrer estiu a l’Hemisferi Nord ha trencat tots els rècords, segons les dades recollides pel Sistema de Seguiment Atmosfèric Copèrnic de la Unió Europea, que van ser publicades aquest dimarts. Els focs, que han afectat, entre d’altres, el Mediterrani, Amèrica del Nord i Sibèria, han emès 2.700 milions de tones de carboni durant els darrers mesos, amb juliol i agost establint nous rècords en aquest sentit.

Més de la meitat de les emissions del juliol es van deure als grans incendis a Amèrica del Nord i a Sibèria, mentre que a Europa, que ha viscut l’estiu més càlid que es recorda, el Mediterrani va ser la zona més afectada. Aquí, a més, també es van batre rècords de calor amb molt de marge respecte els anteriors, un fet que també va succeir al Canadà i a l’Àrtic. Aquesta darrera regió, segons Copèrnic, va alliberar 66 milions de tones de CO2 entre juliol i agost, durant l’època més forta de la temporada d’incendis boreals que, a més, cada cop triguen més a apagar-se i podrien convertir-se, ben aviat, en un problema terrible. Enguany, de fet, un incendi que va començar el mes de juny al nord-est de Sibèria continua cremant a dia d’avui, i les emissions des d’aleshores a tota la regió han més que duplicat la mitjana dels darrers 19 anys.

Incendi a la tundra siberiana | Siberian Times
Incendi a la tundra siberiana | Siberian Times

Tot plegat, una prova més que les condicions de més calor i menys humitat a moltes parts del món, causades pel canvi climàtic, augmenten enormement el risc d’incendis forestals i de vegetació que, a més, poden provocar incendis molt ràpids i violents. Per be que la meteorologia concreta de cada lloc pugui introduir-hi variacions, el fet és que l’escalfament global està fent tot el món més apte per a incendis i les emissions que se’n deriven, a més, no fan sinó contribuir encara més al problema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa