La suma del gel de totes les glaceres del planeta és menor del que s’havia pensat fins ara, segons un estudi liderat per la Universitat de Grenoble – Alps (França) i que va ser publicat aquest dilluns a la revista ‘Nature Geoscience’. Tot i que el nou càlcul indica que si totes les glaceres del món es fonguessin el nivell del mar pujaria uns 7,6 centímetres menys, hi ha aspectes més problemàtics, com ara el futur dels qui depenen de la fusió estacional d’aquestes masses de gel per a la supervivència.

En algunes parts del món, d’Amèrica del Sud al subcontinent indi, hi ha centenars de milions de persones que tenen un cicle vital lligat a les glaceres, que alimenten els seus rius i reguen les seves collites quan es comencen a fondre amb l’arribada de la primavera. L’augment de les temperatures a causa de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, però, està fent que molta d’aquesta aigua no es recuperi i les glaceres reculin. De fet, es calcula que durant els darrers vint anys han perdut, entre totes, uns 5,4 bilions (5.400.000.000.000) de tones de gel.

Per als països que en depenen molt, aquesta situació és una amenaça gravíssima, i és per això que alguns estan invertint en projectes que els permetin tenir aigua en un futur on les glaceres ja no hi seran. El Perú, per exemple, ha optat per les dessaladores d’aigua marina.
Els càlculs fets fins ara de quant de gel hi havia a les glaceres sembla que contenien alguns errors, com ara comptar dues vegades les glaceres de la part exterior de les barreres de gel de Grenlàndia i l’Antàrtida i fent que el total semblés substancialment superior. Aquest darrer estudi va observar la velocitat de les glaceres, un mètode més precís per calcular-ne els volums ja que la manera com flueixen indica si el gel és més gruixut o més prim.

Fer aquest tipus d’anàlisi, però, és molt més complex, i és per això que la nova estimació s’ha fet gràcies a les darreres tecnologies per satèl·lit. Per primera vegada, s’han pogut obtenir dades a partir del moviment del 98% de les glaceres del món. Observant gairebé un milió de parelles d’imatges de glaceres dels anys 2017 i 2018, els investigadors han conclòs que moltes eren més primes del que es pensava i que el total de gel glacial del món podria ser fins a un 20% inferior al que es pensava.
A dia d’avui, les glaceres són responsables d’una pujada del nivell del mar d’1mm anual, el 30% del total. Per zones, l’estudi conclou que l’Himàlaia conté un 37% més de gel del que s’havia pensat fins ara, mentre que les glaceres dels Andes en contenen un 27% menys. Al Perú, concretament, durant els darrers 50 anys el 40% de la superfície ocupada per glaceres ha desaparegut.