MonPlaneta
Troben el punt de no retorn d’una glacera antàrtica que pot fer pujar 3 metres el nivell del mar
  • CA

Els científics han confirmat per primera vegada la possibilitat que la glacera de Pine Island, a l’oest de l’Antàrtida, creui un punt de no retorn que dugui a una retirada ràpida i irreversible del gel que, en darrera instància, tindria conseqüències molt importants per al nivell del mar arreu del món. La regió de Pine Island és un cas especialment greu perquè fa anys que és la zona que perd més gel de tot el continent.

De fet, juntament amb la glacera de Thwaites, molt a prop seu, són responsables d’aproximadament el 10% de la pujada del nivell del mar cada any. Durant molt de temps s’ha advertit de la possibilitat que, en algun moment, s’arribaria a un punt de no-retorn i començaria un procés de fusió irreversible.

Ara, però, un article a la revista ‘The Cryosphere’ elaborat per investigadors de la Universitat de Northumbria, a Anglaterra, han acotat en quin moment es podria produir això. En el cas de Pine Island, la seva desaparició podria iniciar el col·lapse de tota la capa de gel de l’Àntàrtida Occidental i, si es fongués del tot, el nivell del mar arreu del planeta pujaria més de tres metres.

La possibilitat que hi hagués un punt de no-retorn a les cobertes de gel del planeta ha estat plantejat i discutit moltes vegades. Del que es parla ara, però, és de la possibilitat real que la glacera de Pine Island pugui estar a punt d’entrar en un procés de desaparició inestable i que podria iniciar un efecte dòmino que acabés amb una pujada del nivell del mar sense precedents des del final de la darrera Edat de Gel.

Fent servir un nou model de simulació del flux del gel, els investigadors de Northumbria van identificar diversos punts de no-retorn a les glaceres antàrtiques. En el cas de Pine Island, en té tres de diferents, el darrer dels quals, provocat per un augment de la temperatura del mar d’1,2ºC, causa la fusió irreversible de tota la glacera.

Aquesta situació, a causa de l’escalfament a llarg termini i dels canvis en les aigües profundes que circulen al voltant dels pols, podria arribar a ser possible i a permetre un augment de temperatura de l’aigua que, d’entrada, semblaria molt difícil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa