MonPlaneta
Les glaceres d’arreu del món es fonen cada cop més ràpid
  • CA

L’escalfament global està fent que les glaceres de tot el planeta s’estiguin fonent a un ritme cada cop més ràpid, segons un nou estudi liderat per científics francesos i que ha analitzat el comportament de pràcticament totes les masses de glaç d’aquest tipus que hi ha al món. El treball, els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Nature’, revela que durant els darrers vint anys les glaceres han anat perdent unes 270.000.000.000 tones de gel cada any, una quantitat que fa que, a dia d’avui, les glaceres siguin les responsables d’un 20% de la pujada del nivell del mar. No només això sinó que, a més, la pèrdua total de massa s’està accelerant a un ritme aproximat de 47.000.000.000 tones cada dècada. En declaracions a la cadena britànica BBC, Robert McNabb, un dels membres de l’equip que ha dut a terme aquest estudi, va explicar que la quantitat d’aigua que perden les glaceres seria suficient per cobrir tota l’illa d’Irlanda amb tres metres d’aigua cada any.

Els investigadors, encapçalats per Romain Hugonnet, de la Universitat de Toulouse, van fer servir les dades del satèl·lit Terra de la NASA per examinar les més de 217.000 glaceres, amb extensions que van d’un petit torrent a pràcticament tot un país, que hi ha al món, i les van interpretar amb un programa informàtic per veure els canvis que hi havia hagut des de 1999, quan el Terra va entrar en funcionament, i fins el 2019. Segons afirma el mateix equip, els seus resultats tenen un marge d’error d’un 5% i, de fet, un estudi publicat fa pocs mesos per un equip de la Universitat de Leeds, a Anglaterra, aportava unes dades que diferien de les d’aquest nou treball en “només” un 8%.

La glacera d'Ossoue entre Osca (Aragó) i els Alts Pirineus francesos és una de les poques glaceres que queden a la serralada. | Thibautsl (CC)
La glacera d’Ossoue és una de les poques glaceres que queden als Pirineus. | Thibautsl (CC)

El pitjor d’aquestes dades és que, recordem, només suposen un 20% de la pujada del nivell del mar que hi ha cada any, i que el 80% restant prové dels casquets polars, principalment de l’Antàrtida i Grenlàndia, que perden moltíssim més gel i que són una preocupació encara més gran per als científics d’arreu del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa