MonPlaneta
Una gran glacera antàrtica es podria trencar en els propers 5 anys
  • CA

Un equip d’investigadors va anunciar aquest dilluns, davant la Unió Geofísica Americana, que la glacera Thwaites, a l’Antàrtida, podria trencar-se d’aquí entre 3 i 5 anys. Si això passés, el nivell del mar podria pujar més de mig metre i, a més, posaria en perill una part molt més gran de la massa de gel del continent.

Els científics afirmen que han vist senyals de deteriorament a la coneguda com “La glacera del Judici Final”. Tot i que ja perd uns 50.000 milions de tones de gel cada any i és repsonsable del 4% de la pujada del nivell del mar, la glacera, d’una superfície que duplica la d’Àustria, podria guardar-nos una sorpresa terrible i posar en perill milions de persones que viuen en illes i localitats costaneres d’arreu del món. La pujada del nivell del mar, però, no seria sobtada sinó que s’aniria notant durant les properes dècades.

Esquerda gegant al gel de l'Antàrtida | RUSSIA NEWS NOW
Esquerda gegant al gel de l’Antàrtida | RUSSIA NEWS NOW

Més enllà d’això, però, la glacera Thwaites és molt perillosa perquè conté el gel que hi ha sobre la superfície de l’Antàrtida. Sense ella, el flux de gel cap al mar s’accelerarà i, amb ell, la pujada de les aigües. Així doncs, la seva desaparició podria desestabilitzar una gran part del continent i apropar-nos una mica més, i potser d’una manera decisiva, als escenaris catastròfics que s’han predit durant els darrers anys i dècades.

Les accions per frenar l’escalfament global i el canvi climàtic, doncs, podrien estar arribant encara més tard que no ens pensàvem. Això, però, podria tenir, idealment, l’efecte positiu d’incrementar la sensació d’urgència dels governs del món. Només prenent decisions dràstiques i amb efectes immediats podem evitar que la glacera Thwaites, i tot el que se’n deriva, siguin només una de les moltes catàstrofes que afectaran la humanitat durant les properes dècades i segles. Per aturar aquesta ja no hi som a temps, però. Només podem esperar i preparar la població que, d’aquí a pocs anys, molt probablement haurà d’abandonar casa seva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa