MonPlaneta
Brussel·les considera “verds” el gas i la nuclear en una decisió polèmica

La Comissió Europea ha decidit que les centrals tèrmiques de gas i també les nuclears poden ser classificades com a “sostenibles” i l’energia que generen com a “verda”, en una decisió polèmica que ha dividit els Estats membres i que ha generat una forta oposició entre l’opinió pública internacional.

La proposta de Brussel·les per a la transició energètica, doncs, que tenen com a objectiu reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, inclouen un combustible fòssil com és el gas natural i una font d’energia com la nuclear, que té una llarga llista de possibles inconvenients i que és molt impopular entre la població. En concret, totes dues podran ser considerades una “inversió sostenible” si compleixen una sèrie de requisits. La idea rere els plans de la Comissió és aconseguir més inversió privada pels seus plans de reducció d’emissions, que inclouen arribar a la neutralitat en carboni l’any 2050.

Central nuclear | Maxpixel
Central nuclear | Maxpixel

Les protestes per aquesta decisió, que es va fer pública aquest dimecres, no es van fer esperar. El canceller austríac, Karl Nehammer, va ser molt clar en la seva postura: “l’energia nuclear no és ni verda ni sostenible”, va sentenciar, afegint que no pot “entendre la decisió de la Unió Europea” i que, si la Comissió continua amb els seus plans, donarà suport a la seva ministra de Medi Ambient, Leonore Gewessler, que planteja accions legals davant del Tribunal de Justícia de la UE. Una opció a què un altre país, Luxemburg, ha anunciat que se sumarà. Un altre estat que s’ha oposat amb contundència als plans ha estat l’espanyol.

Al capdavant dels països que defensen l’ús del gas i l’energia nuclear com a “verdes” i “sostenibles” hi ha França, un dels països del món que més depèn de l’energia atòmica i que, a més, obté molts beneficis fent servir alguns punts del seu territori com a enormes magatzems de residus nuclears per a altres països. Pel que fa al gas natural, el seu avantatge principal és que permetria una transició ràpida i una reducció d’emissions considerable als països que encara generen molta de la seva energia del carbó, com ara Polònia o fins i tot Alemanya, que s’està recolzant en el gas per deixar de dependre tant del carbó com, precisament, de l’energia nuclear.

Emissions de diòxid de carboni  | Pixabay
Emissions de diòxid de carboni | Pixabay

El document proposat per la Comissió Europea inclou una llista de normes per considerar una energia com a “sostenible”, unes condicions pensades per fer que els inversors estiguin informats a l’hora de prendre decisions i, previsiblement, col·loquin més actius en les energies que ajudin a reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle.

En teoria, els projectes que compleixen aquesta normativa ajuden a complir com a mínim un dels objectius ambientals de la UE “sense perjudicar-ne significativament cap altre”. Així, els límits són relativament estrictes, fins i tot pel que fa al gas i a l’energia nuclear: en el primer cas, hi ha un límit d’emissions molt estricte i s’exigeix que es faci servir gas baix en carboni a partir del 2035; en el segon, les centrals només es poden instal·lar en països on hi hagi plans i una dotació econòmica suficient per gestionar els residus com cal.

Ple del Parlament Europeu  | Wikimedia Commons
Ple del Parlament Europeu | Wikimedia Commons

Tot plegat, és clar, ha estat titllat de “greenwashing” per part de polítics i entitats ambientalistes i activistes climàtics de tot el continent. La proposta de la Comissió Europea, però, no és definitiva, ja que a més de les accions legals que han anunciat alguns països, el Parlament Europeu i els caps d’Estat i de govern l’hauran d’aprovar durant els propers quatre mesos. Tot i això, aquests plans podrien ser difícils d’aturar: per fer-ho, caldria la majoria de la cambra o bé l’oposició de 20 dels 27 líders dels Estat membres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa