MonPlaneta
El ‘peak oil’ s’apropa però tot sol no podrà frenar el canvi climàtic
  • CA

Si bé la transició a les energies renovables està marcant el principi de la fi de la indústria del petroli, això no serà suficient per aconseguir frenar el canvi climàtic, és a dir, per aconseguir que l’any 2050 les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle siguin zero. Aquesta és la conclusió a què arriba l’Agència Internacional de l’Energia (IEA per les seves sigles en anglès) en un informe que va ser publicat aquest dimecres i que reclama que la cimera del clima COP26 que tindrà lloc aquest novembre a Glasgow (Escòcia) prengui accions decidides.

El director executiu de l’agència, Fatih Birol, va declarar en un comunicat que el “l’empenta enormement encoratjadora del món” està competint amb la “presistent presència dels combustibles fòssils als nostres sistemes energètics” i que, per tant, els governs del món hi han de posar remei comprometent-se a “augmentar ràpidament les tecnologies netes i resilients el futur”. El fet és que, si els països que s’han compromès a assolir les zero emissions fan el que els toca, el famós ‘peak oil’, la demanda màxima de combustibles fòssils, arribarà el 2025, però el 2050 les emissions totals de CO2 hauran caigut només un 40% perquè es continuaran consumint 75 milions de barrils de petroli al dia, 25 milions menys que a dia d’avui.

Barrils de petroli a la refineria més antiga del món, a Pennsilvània, operativa des de 1859 | Wikimedia Commons
Barrils de petroli a la refineria més antiga del món, a Pennsilvània, operativa des de 1859 | Wikimedia Commons

Tot i que el sector energètic es troba en un moment molt convuls i els preus del gas natural i del carbó s’estan disparant arreu del món, l’IEA considera que la seva demanda arribarà al seu màxim més tard o més d’hora i que, mentrestant, les inversions en energies netes estan sent inferiors a les necessàries. Si això no es compensa, no només el ‘peak oil’ arribarà més tard sinó que, a més, s’abocarà el món a una incertesa energètica que pot ser molt perillosa. És per això, afirma Birol, que les inversions s’han de multiplicar per tres durant els propers anys, especialment als països en vies de desenvolupament.

Totes aquestes raons són les que duen l’Agència Internacional de l’Energia a posar èmfasi en la importància de la cimera COP26, on els líders mundials decidiran quines seran les properes accions, objectius i inversions per mirar de reduir les emissions i convertir la transició energètica en un fet amb prou rapidesa com per mantenir l’augment de temperatura de la Terra per sota dels 1,5ºC respecte els nivells preindustrials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa