MonPlaneta
Descoberta la mutació que fa que hi hagi gossos de mides tan diferents

Un equip d’investigadors ha descobert per què els gossos tenen el ventall de mides més gran de tots els mamífers. Es tracta d’una mutació genètica que, sorprenentment, ve dels llops que els van precedir, i és gràcies a ells que un gos pot ser tan minúscul com un chihuahua o tan enorme com un gran danès.

En un article a ‘Current Biology’, els investigadors responsables de la troballa completen una recerca que una d’ells, la genetista Elaine Ostrander, va començar el 2007 en identificar el gen IGF1 com un dels més importants a l’hora d’explicar les grans diferències de mida entre gossos. Quian era la variant responsable, però, ha continuat sent un misteri fins ara.

Un gos al veterinari | Pixabay
| Pixabay

Els gossos de l’antiguitat, domesticats a partir dels llops, tenien mides diferents, però les variacions enormes que coneixem actualment, i que fan que les races més grans siguin 40 vegades més grans que les més petites, han aparegut durant els darrers 200 anys a causa de l’acció humana. Tot i això, la possibilitat que fossin tan enormes o tan minúsculs havia de ser als seus gens.

Els investigadors van analitzar els gens de més de 1.400 cànids, de gossos antics, llops i coiots fins a 230 races de gos actuals. Així és com, mirant les variacions a la regió on es troba el gen IGF1, van identificar una variant concreta en un fragment de l’ADN que codifica el que es coneix com a ARN no codificant i que influeix en el control dels nivells de la proteïna IGF1, una hormona del creixement molt potent.

Llops grisos | Taral Jansen (CC)
Llops grisos | Taral Jansen (CC)

D’aquesta variant, se’n van trobar dues versions. Els gossos que tenien dues còpies d’una d’elles pesaven menys de 15 quilos, mentre que els que tenien dues còpies de l’altre en pesaven més de 25. Pel que fa als que tenien una còpia de cada, tenien un pes intermig. Els que tenien les dues còpies de la versió que els feia ser més grans, a més, també tenien un concentració més alta de la proteïna IGF1 a la sang.

Aquesta relació, però, no només es va identificar en els gossos sinó en tots els cànids, de les guineus als llops, i sembla que la versió dels cossos petits és molt més antiga que la gran: els coiots, xacals, guineus i la majoria de cànids la tenen, indicant que podria haver estat present en un avantpassat comú.

Un exemplar de guineu àrtica | Pixabay
Un exemplar de guineu àrtica | Pixabay

La versió del cos gran, en canvi, no està clar quan va aparèixer, tot i que un llop que va viure a Sibèria fa 53.000 anys ja en duia una còpia. Altres llops antics, com els llops grisos actuals, normalment duen dues còpies de la versió de cos gran del gen. Això fa pensar que, si entre els gossos hi ha totes dues versions, és perquè es van domesticar a partir de llops més petits que els actuals.

Així, aquesta investigació ha acabat donant una pista inesperada sobre l’origen dels gossos, per bé que la recerca sobre la mida encara és lluny d’acabar-se. Un cop identificades aquestes variants, cal comprendre de quina manera modifiquen els nivells de la proteïna IGF1. A més, aquesta mutació per sí sola, no explica totalment la diferència entre els gossos més grans i els més petits sinó, aproximadament, només un 15%.

Més notícies

Demostren que els gossos saben distingir idiomes

Un estudi els converteix en els primers no-primats en què s'observen habilitats lingüístiques espontànies
Excavació a les illes Haida Gwaii

Troben les restes de gossos domèstics més antigues d’Amèrica

Localitzen una dent de ca de més de 13.000 anys d'antiguitat, confirmant la seva presència al continent ja en aquella època
Saps realment quan està angoixat, el teu gos? | Wikimedia Commons

Quins sorolls quotidians estressen el teu gos sense que ho sàpigues

Sovint entendre què passa als nostres companys és més difícil que no ens pensem
Dibuix europeu del segle XIX d'un llop japonés | Domini Públic

El llop japonés pot tenir la clau que expliqui l’origen dels gossos

Aquesta espècie extingida fa un segle té més en comú amb els gossos que cap altre cànid

Descobreixen la causa dels diferents colors i patrons cromàtics dels gossos i els llops

Segons sembla, una variant genètica relacionada amb el pèl clar es va originar fa més de dos milions d'anys en un parent ja extingit

Què fa que ens agradin més uns gossos que uns altres? La resposta és als ulls

Alguns trets físics concrets faciliten un contacte ocular més directe entre les persones i algunes races de gos
Coronavirus | Flickr

Descobert un nou coronavirus provinent dels gossos

Tot i que l'origen és clar, els científics encara no saben del cert si els humans poden infectar-se entre ells

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa