MonPlaneta
Quins sorolls quotidians estressen el teu gos sense que ho sàpigues
  • CA

És ben conegut que els sorolls forts i sobtats, com ara els trons o els petards, són un disparador d’ansietat molt important pels gossos, molts dels quals ho passen malament cada cop que hi ha tempesta o, especialment, durant la Revetlla de Sant Joan. Ara bé, segons un estudi de la Universitat Davis, als Estats Units, hi ha molts més sorolls que formen part del nostre dia a dia que també poden estressar-los sense que ni ens ho imaginem, com ara el de l’aspiradora o, fins i tot, el del microones.

El treball, publicat a la revista ‘Frontiers in Veterinary Science’, conclou que els sons intermitents i d’alta freqüència, com ara el d’un SAI quan se’n va la llum, una alarma d’incendis quan se li acaba la bateria o alguns despertadors, causen més ansietat als gossos que no pas els sons continus i de baixa freqüència. El problema és que, tot i que sabem que els gossos en general són molt més sensibles al so que no pas nosaltres, a vegades subestimem la por que passen perquè no coneixem prou bé el seu llenguatge corporal.

No sempre és fàcil saber si el teu gos està angoixat | Piqsels
No sempre és fàcil saber si el teu gos està angoixat | Piqsels

Alguns símptomes que indiquen que un cos està angoixat, i que són prou coneguts són que s’ajupin, que tremolin o que reculin, però n’hi ha altres de més subtils, com ara panteixar, llepar-se els llavis, girar el cap o fins i tot posar-se rígids. Alguns posen les orelles enrere i baixen al cap entre les espatlles. Tots aquests indicis haurien de ser més coneguts pels propietaris de gossos. En una prova feta a gairebé 400 propietaris, els investigadors van veure clarament que no només no entenien que el seu gos s’ho estava passant malament sinó que molts, fins i tot, creien que s’ho estaven passant bé.

Aquest estudi, doncs, vol fer que els propietaris de gossos siguin més conscients del sons que poden estar estressant els seus companys i que prenguin mesures per reduir-ne l’exposició. Algunes són ben fàcils d’evitar, com assegurant-se que no són a l’habitació quan sona el despertador, per exemple, però cada gos pot respondre diferent a segons quins sons i cal estar atent per poder assegurar el seu benestar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa