Un equip de científics de la Universitat de Linköping, a Suècia, ha aconseguit crear per primera vegada una neurona orgànica artificial que es pot integrar en un organisme viu i una sinapsi orgànica artificial. Tant la neurona com la sinapsi estan fetes de transistors electroquímics orgànics impresos, i han estat implantats en una planta carnívora, la coneguda com a Venus atrapamosques.
En un article publicat a ‘Nature Communications’, els investigadors afirmen que han aconseguit, a través de la neurona, que les fulles de la planta es tanquin sense que cap mosca hagi entrat a la seva trampa. Els semiconductors orgànics de la neurona, que poden dur electrons i ions, imiten el mecanisme que fa que l’atrapamosques es tanqui.

L’èxit d’aquesta prova demostra clarament que es pot moure un sistema biològic amb un sistema orgànic artificial, fent que es comuniquin en el mateix idioma. Aquest avenç és la darrera passa d’un procés que va començar el 2018 i que ha permès dissenyar i optimitzar els transistors orgànics que han fet possible aquesta comunicació entre un aparell artificial i cèl·lules nervioses biològiques, imprimint milers de transistors en una fulla de plàstic.
A més de fer servir els transistors per fer reaccionar un sistema biològic, els investigadors també han mostrat que la connexió entre la neurona i la sinapsi té un comportament d’aprenentatge. La informació s’emmagatzema a la sinapsi, fent que les senyals que envia siguin cada vegada més efectives.

La importancia del que fins ara sembla una curiositat tecnològica és que els investigadors, en el futur, esperen poder fer servir aquest tipus de neurones artificials en pròtesis sensibles per a humans, en implants que ajudin a ajudar persones amb problemes neurològics i, també, en robots intel·ligents tous.
De fet, el sistema de semiconductors emprat en aquest cas té molts avantatges, ja que no només és biocompatible sinó també biodegradable i tou, i funciona amb un voltatge molt baix, de manera que no produeix cap dany ni a les plantes ni en els animals.