MonPlaneta
Les darreres proves d’implants cerebrals acosten molt la possibilitat de curar la ceguesa
  • CA

La ciència és una mica més a prop d’aconseguir tornar la vista a persones que l’han perdut. Un equip d’investigadors de l’Institut Holandès de Neurociència, en un article publicat a la revista ‘Science’, ha explicat com els implants cerebrals que han desenvolupat han obtingut resultats prometedors en dos macacs.

Els científics van desenvolupar aquestes pròtesis, formades per 1024 electrodes, i les van implantar al còrtex visual dels micos, allà on es processa la informació visual. Enviant senyals elèctrics per estimular-lo, van aconseguir crear-los la “il·lusió” de formes i objectes, fent que el cervell reaccionés com si realment estigués rebent la informació directament dels ulls. Els macacs fins i tot van ser capaços de fer diverses tasques fent servir la seva visió artificial, com ara reconèixer formes, línies, punts i lletres en moviment…

Així doncs, aquests resultats indiquen que la tecnologia emprada en l’experiment podria ser ampliada i adaptada als humans per curar la ceguesa a persones que, en algun moment de la vida, hi havien vist. Si el problema és als ulls, el còrtex visual funciona perfectament però no rep cap tipus d’informació, de manera que, si un implant envia els senyals directament al cervell, hauria de reaccionar de manera normal.

En el futur, una persona podria dur una càmera a les ulleres que convertís les imatges en estímuls elèctrics i els enviés directament als elèctrodes perquè estimulessin el còrtex visual de manera que li “mostrés” allò que té al davant. Segons els investigadors de l’Institut Holandès de Neurociència, la tecnologia podria estar a punt per provar en humans el 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa