MonPlaneta
Un home amb la medul·la seccionada torna a caminar gràcies a un implant
  • CA

Un home amb una lesió a la columna vertebral que li havia seccionat la medul·la espinal ha pot tornar a caminar gràcies a un implant. En un èxit de la medicina sense precedents en un cas tan greu, un equip d’investigadors suïssos ha aconseguit que recuperi la mobilitat de les cames i les pugui fer servir més el que s’hauria pogut imaginar mai.

El cas del pacient, Michel Rocatti, s’explica àmpliament en un article a la revista ‘Nature Medicine’. Fa cinc anys, un accident de motocicleta li va causar un seccionament complet de la medul·la espinal i el va deixar completament paralitzat de la cintura cap avall i sense cap tipus de sensibilitat a les cames, cosa que, a dia d’avui, continua sense tenir.

Michel Rocatti movent-se amb l'ajut d'un caminador | EPFL
Michel Rocatti movent-se amb l’ajut d’un caminador | EPFL

Els investigadors del Laboratori de Neuroteràpies i Neuromodulació (LNTM) de l’Escola Politècnica Federal de Lausana l’han sotmès a una operació quirúrgica per col·locar-li un implant elèctric a la medul·la, un mètode que no cura la lesió i que requereix una temperatura massa avançada i complicada com per fer-ne un procediment comú però que, en qualsevol cas, és un avenç molt important i una gran millora per a la qualitat de vida del pacient.

Després de l’operació, Rocatti, que sempre havia demostrat una gran força de voluntat, s’ha recuperat tan ràpidament que fins i tot ha sorprès els seus metges. En l’operació, l’implant va ser instal·lat a la columna i es van col·locar elèctrodes als nervis per mirar de restaurar la connexió a banda i banda de la lesió, una cosa que no s’havia aconseguit mai fins ara.

Pla curt de les cames i el caminador del pacient | EPFL
Pla curt de les cames i el caminador del pacient | EPFL

Tot i que cal continuar investigant i fer més proves per assegurar-se que el tractament funciona, de moment sembla que Michel Rocatti pot moure els músculs i té un equilibri prou bo com per posar-se dempeus i caminar. Tota una proesa tenint en compte que per la gravetat de la seva lesió, no hi havia cap tipus de connexió nerviosa entre el seu cervell i les seves cames.

En proves anteriors amb aquesta tecnologia, s’havia aconseguit fer caminar persones amb lesions medul·lars menys importants. Tot i això, la complexitat de la tecnologia fa que només puguin fer-la servir per exercitar els músculs i millorar la seva salut, tot i que sovint això resulta en millores petites en la seva mobilitat fins i tot quan no estan emprant l’implant.

Els investigadors recorden que encara falta molt perquè aquesta tecnologia pugui esdevenir d’ús habitual en tot tipus de pacients, però admeten que és una passa importantíssima, fins i tot amb aquestes limitacions, per millorar la seva qualitat de vida.

Més notícies
Una granota xenopus | Wikimedia Commons
Aconsegueixen fer que granotes amputades regenerin les seves potes
Una combinació de medicaments té l'efecte que els membres tornin a créixer
Un professional sanitari de l'Hospital Sant Joan de Déu | Hospital Sant Joan de Déu
L’Hospital Sant Joan de Déu evita que una nena es quedi cega amb una teràpia gènica pionera
El tractament atura la progressió de la malaltia i en alguns casos permet recuperar la visió
Un pacient mirant de controlar el braç robòtic | EPFL
Desenvolupen un programa que permet controlar un robot amb el pensament
Més enllà de la ciència-ficció, la intenció és que les persones tetraplègiques puguin fer-lo servir per conduir la cadira de rodes
Implant cerebral | Fonds de Dotation Clinatec
Una interfície portàtil cervell-màquina aconsegueix convertir la voluntat en accions
Permetria controlar cadires de rodes, braços robòtics i altres aparells semblants
Una neurona i els seus axons | Lichtman Lab/Harvard University/Connectomics Team/Google
Un medicament existent pot millorar la recuperació en lesions medul·lars
Emprat contra el colesterol, ajuda a regenerar les neurones sensorials del sistema nerviós central

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa