MonPlaneta
Implanten el primer ull prostètic imprès en 3D del món
  • CA

Un anglès es va convertir, aquest dijous passat, en la primera persona del món a rebre una pròtesi d’ull impresa en 3D, segons va informar la cadena nord-americana CNN citant un comunicat del Moorfields Eye Hospital de Londres. La persona que va rebre aquest implant és Steve Verze, un enginyer de 47 anys del barri de Hackney, a l’est de Londres. Segons l’hospital, aquest ull fals és el primer que ha estat creat de manera totalment digital per a un pacient i és més realista que les alternatives existents, havent estat dissenyat per tenir “una definició més clara i profunditat real a la pupil·la” per semblar un ull de debò.

Normalment, els ulls prostètics són un iris pintat a mà en un disc que s’encaixa a l’òrbita de l’ull. Així, el seu disseny no deixa que la llum arribi al “fons” de l’ull. En aquest cas, en canvi, l’ull de Verze no només és més realista sinó que, a més, el procediment d’instal·lació es considera menys invasiu. Si normalment cal fer un motlle a partir de l’òrbita, per imprimir un ull en 3D només cal escanejar-la digitalment per tenir-ne una idea detallada. A més, per a fer l’ull de Steve Verze, també es va escannejar el seu ull funcional per assegurar-se que tots dos fossin iguals. La imatge va ser enviada a Alemanya, on es va imprimir l’ull i es va enviar a Anglaterra, on els especialistes del mateix hospital van fer-li els darrers retocs.

En declaracions incloses al comunicat de premsa de Moorfields, Verze explica que ha “necessitat una pròtesi des que tenia vint anys” i que, quan anava a sortir de casa i es mirava al mirall, “no m’agradava el que veia”. Aquest nou ull, en canvi, “queda fantàstic i, si està basat en la tecnologia d’impressió 3D, només pot anar a millor”. Segons el centre mèdic, poder imprimir les pròtesis en 3D podria arribar a “reduir al a meitat” el temps necessari per crear-les, de les sis setmanes actuals a dues o tres. És per això que, segons informa la CNN, començaran un assaig clínic ben aviat amb més pacients per mirar de convertir aquest procediment en habitual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa