MonPlaneta
Troben residus de plàstic ‘fusionats’ amb roques

Un equip d’investigadors ha publicat un article a ‘Environmental Science and Technology’ que mostra, per primera vegada, que els residus de plàstic i les roques s’estan ‘fusionant’ formant enllaços químics. Aquest descobriment, que reforça la idea que les deixalles estan canviant el nostre planeta, ens presenta una nova forma de contaminació per plàstics i se suma a exemples trobats anteriorment com ara taps de plàstic i arracades trobades a dins de roques sedimentàries.

Un problema que pot ser enorme

El que fa destacar aquesta darrera troballa, però, és precisament que els àtoms de carboni de la superfície del plàstic han creat enllaços amb el silici de les roques amb l’ajut d’àtoms d’oxigen, probablement gràcies a la llum del Sol o a l’activitat metabòlica dels organismes que viuen en aquestes ‘roques de plàstic’. Això suposa un exemple claríssim que els humans dels segles XX i XXI estem creant un registre geològic diferent de tots els altres però, a més, també pot ser un problema, perquè aquestes roques, en erosionar-se, poden alliberar microplàstics a l’entorn.

En aquesta pedra el plàstic s'ha integrat formant enllaços químics, 'fusionant-se' amb la roca
En aquesta pedra el plàstic s’ha integrat formant enllaços químics, ‘fusionant-se’ amb la roca

Així doncs, i per bé que aquests enllaços químics de moment només s’han detectat en quatre mostres, podríem acabar de descobrir un gran problema per al món del present i el futur. Els investigadors responsables d’aquest descobriment, de fet, està buscant més exemples d’aquestes interaccions entre el plàstic i els ecosistemes terrestres per conèixer més a fons en quines circumstàncies es formen.

Esperant que es declari l’inici de l’antropocè

En qualsevol cas, però, sembla molt clar que la modificació humana de la geologia del planeta durant el darrer segle és prou important com perquè s’estableixi l’inici d’una nova era geològica, l’antropocè. De fet, un comitè internacional de científics votarà properament si es declara començada aquesta nova època de la història de la Terra, marcada per la presència de materials radiactius i d’origen industrial en llocs on, de manera natural, no hi haurien de ser.

Més notícies
Vaques alimentant-se a una granja, en una imatge d'arxiu | Domini Públic
L’estómac de les vaques pot desfer plàstics considerats difícils de reciclar
Les proves fetes amb PET, el plàstic més habitual, indiquen que el pot digerir sense problemes
Plàstics | Pixabay
Circularitzar la indústria del plàstic, un repte tan enorme com urgent
Un estudi n'analitza la producció global, el cicle de vida i l'impacte mediambiental de tot el procés
Reciclatge de residus de plàstic | Plastics Europe
Tracen un full de ruta per a una economia sostenible del plàstic
El reciclatge i l'ús de la biomassa i del CO2 són claus per canviar la nostra relació amb aquests materials
Aquests cucs són capaços de menjar porexpan, una habilitat que pot ser importantíssima pel futur del reciclatge | Wikimedia Commons
Un cuc que s’alimenta de plàstic podria revolucionar el reciclatge
Tot i que l'espècie era coneguda, no se sabia que tenia un enzim que li permet digerir aquestes deixalles

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa