MonPlaneta
Un cuc que s’alimenta de plàstic podria revolucionar el reciclatge
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Queensland, a Austràlia, ha descobert que una espècie de cuc és capaç d’alimentar-se de poliestirè, obrint la possibilitat d’una revolució en el reciclatge a escala massiva. La troballa, publicada a la revista ‘Microbial Genomics’, revela que aquest cuc gegant, una espècie força comuna coneguda com a Zophobas morio, té enzims bacterians als seu sistema digestiu que li permeten processar el plàstic.

Posant cucs a dieta

Els científics van fer aquest descobriment després d’alimentar aquests cucs amb productes diferents durant tres setmanes. Dividits en tres grups, a uns se’ls va donar segó, a altres se’ls va tenir en dejú i als darrers se’ls va donar porexpan per menjar. El sorprenent va ser no només que els cucs es mengessin el poliestirè sinó que, a més, fins i tot augmentessin de pes, cosa que indica que en van poder obtenir energia.

Cucs alimentant-se de porexpan al laboratori | University of Queensland
Cucs alimentant-se de porexpan al laboratori | University of Queensland

Després d’això, l’equip va fer servir una tècnica anomenada metagenòmica per trobar una sèrie d’enzims que tenen la capacitat de degradar tant el poliestirè com l’estirè. Són precisament aquests enzims els que obren moltíssimes possibilitats pel reciclatge, ja que es podrien introduir a les plantes per, després de trinxar mecànicament les deixalles, acabar de biodegradar-les.

Una possibilitat de tancar el cercle

Els productes resultants, a més, poden ser donats com a aliment a altres microbis, que els fan servir per crear productes amb alt valor afegit com ara bioplàstics. Gràcies a aquest cicle basat en processos existents a la natura, el reciclatge de plàstics podria augmentar moltíssim i reduir la quantitat d’aquests materials que omplen els abocadors, els boscos, els rius i els mars de tot el món.

Com a passa següent, els científics miraran de fer créixer el microbioma intestinal d’aquests cucs al laboratori i provar la seva capacitat de degradar el poliestirè en un entorn aïllat.

Més notícies
Mentre l'ocell de paper de la dreta es desfà en contacte amb l'aigua, el de l'esquerra, revestit amb el nou producte, es conserva intacte | Hiroi et al.
Un nou revestiment pel paper pot convertir-lo en una alternativa al plàstic
Ha estat desenvolupat a la Universitat de Tòquio i podria suposar un gran salt en la sostenibilitat
L'oli de les fregidores industrials pot ser reciclat per fer-se servir com a combustible sostenible per a avions | Pxhere
Reciclar oli de fregir i fer-ne combustible d’avió, tota una oportunitat
Alguns grans aeroports ja estan treballant per fer aquest salt en la sostenibilitat del transport aeri
Els plàstics són un dels problemes ambientals més grans que patim
Un nou enzim elimina en dies plàstics que trigarien segles a degradar-se
Aquest avenç podria suposar un salt enorme en el reciclatge i retirar milers de milions de tones de residus a tot el món
Les mascaretes podrien deixar de ser un residu omnipresent a una manera de reduir emissions de CO2
Les mascaretes usades podrien servir per reforçar el formigó
Reciclar-les per a la construcció estalviaria emissions i aportaria beneficis econòmics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa