Els efectes de la sequera als pantans catalans de Sau i Susqueda van ser, aquest dijous, la fotografia del dia de l’Earth Observatory (‘Observatori de la Terra’) de la NASA. Amb imatges obtingudes per satèl·lit, l’agència espacial nord-americana compara l’estat actual d’aquests dos embassaments amb com estaven fa dos anys, el 2021, mostrant la gran diferència en la quantitat d’aigua i permetent passar d’una fotografia a l’altra clicant i arrossegant amb el cursor.
La NASA es fa ressò de la sequera que pateix Catalunya
La NASA, a més, acompanya aquestes imatges, titulades ‘Pantans encongint-se a Catalunya’ amb un text on expliquen la situació de sequera que pateix el país, que fa temps que dura i que ha fet baixar les reserves d’aigua fins el punt que s’han començat a implementar restriccions en l’ús per mirar de reduir la velocitat a què s’esgoten.

En el cas de Sau, a més, també explica una dels trets més destacats del pantà: que es troba al lloc on hi havia el poble que li dóna nom i que, a causa de la sequera, no només es veu el campanar, cosa que havia passat altres vegades, sinó que tota l’església es troba “força metres” per sobre del nivell de l’aigua.
Sau i Susqueda, un exemple d’una situació excepcional
En aquest sentit, l’agència posa aquests dos grans pantans com a exemple de com ha canviat la situació durant els darrers dos anys a causa de la manca de pluges i dóna veu a l’ecòleg gironí Albert Ruhí, de la Universitat de Califòrnia – Berkeley. Ruhí, per bé que recorda que les sequeres estacionals són “típiques” del clima mediterrani que tenim al nostre país, també assenyala que, durant els darrers mesos “la manca de precipitacions i d’acumulacions de neu ens han dut a la primavera més seca des de 1990”, si més no a la conca del riu Ter.