Un equip d’enginyers i científics de l’Institut Max Planck de Sistemes Intel·ligents (MPI-IS) a Stuttgart, a Alemanya, ha creat uns robots inspirats en les meduses que, en el futur, podrien servir per netejar els oceans del món. En un article publicat a ‘Science Advances, presenten aquest nou dispositiu silenciós i que atrapa deixalles sense tocar-les, cosa que els permetria fins i tot treballar en esculls de corall.
Un problema global molt difícil de resoldre
És ben sabut que els oceans del món estan altament contaminats, i una de les estratègies emprades per combatre aquest gran problema és fer servir robots. No obstant, els que existeixen actualment són grossos, amb cossos rígids i que fan soroll, cosa que els fa inadequats per a molts entorns submarins. És per això que els creadors d’aquest nou aparell van mirar de crear-ne un veràtil, eficient energèticament i que fes el mínim de soroll possible i que, a més, fos prou petit com per cabre en una mà.

Un aparell amb les darreres tecnologies
El resultat és el Jellyfish-Bot. Per crear-lo, l’equip va fer servir actuadors electrohidràulics, a través dels quals flueix l’electricitat i que fan com a músculs artificials que alimenten el robot. Al seu voltant hi ha coixins d’aire i també components tous i rígids que l’estabilitzen i el fan resitent a l’aigua. Així, el corrent d’alt voltatge que corre pels actuadors no té cap contacte amb l’aigua, i un corrent elèctric fa que els ‘músculs’ es contreguin i s’expandeixin, nedant per l’aigua i creant remolins sota el seu cos que, com les meduses, atreuen els objectes que hi ha a sota seu. Després només cal que pugi fins la superfície, on es poden retirar les deixalles.
Una gran ajuda per al futur
D’aquesta manera, l’activitat d’aquest robot no tindria els impactes negatius descrits en l’entorn, interactuant amb les espècies aquàtiques d’una manera mínima i entre poc i gens perjudicial per a elles. Tenint en compte que la gran majoria de les deixalles que hi ha al mar són plàstics i que la majoria, també, són al fons del mar, aquests robots podrien ajudar a agafar-les, dur-les a la superfície i tractar-les de la manera que sigui més convenient, fins i tot reciclant-les.
A més, els investigadors també han incorporat al robot una bateria i components sense fils per tal que, en el futur, es puguin controlar i qui sap si carregar a certa distància, de manera que en el futur puguin treballar de manera semiautònoma. Podríem ser, doncs, a les portes d’un futur on centenars de meduses robòtiques ajudessin a la humanitat a pal·liar part del dany enorme que, en poc menys de dos segles, hem fet als ecosistemes marins del planeta.