MonPlaneta
The Ocean Cleanup, el projecte per retirar plàstics del mar, comença a funcionar
Una de les proves del sistema The Ocean Cleanup
Una de les proves del sistema The Ocean Cleanup | The Ocean Cleanup

!--akiadsense-->

El gran sistema de recollida de deixalles que havia d’eliminar el plàstic que sura al Pacífic, The Ocean Cleanup, finalment funciona correctament, segons va explicar el seu inventor, el jove Boyan Slat, aquesta mateixa setmana. El també fundador de l’organització va detallar que el darrer prototip ha estat capaç de capturar deixalles que van des de xarxes fantasma -grans arts de pesca abandonades- fins a microplàstics de només un mil·límetre de diàmetre. Així, després dels entrebancs que va patir al principi, Slat, de només vint-i-cinc anys, va poder anunciar al món que el seu sistema compleix el que havia promès.

A grans trets, The Ocean Cleanup és una barrera amb forma d’U que duu una mena de “faldilla” amb forma de xarxa que penja sota la superfície de l’aigua. La barrera es mou amb les corrents i captura els plàstics amb què es troba pel camí, alhora que els peixos i altres animals marins poden passar-hi per sota. Un cop atrapat el plàstic, només cal que un vaixell el vingui a recollir i The Ocean Cleanup pot continuar la seva feina. Respecte la versió anterior, s’ha afegit una mena de paracaigudes per fer d’àncora i fer que el sistema es mogui una mica més a poc a poc. A més, també se n’ha augmentat l’alçada per sobre de la superfície de l’aigua per impedir que cap plàstic hi pugui passar per damunt amb una onada.

Esquema del nou sistema The Ocean Cleanup
Esquema del nou sistema The Ocean Cleanup | The Ocean Cleanup

!--akiadsense-->

El prototip funcional de The Ocean Cleanup és a la gran illa de plàstics de l’oceà Pacífíc, que es troba entre Hawaii i Califòrnia, als Estats Units, i que cobreix una superfície equivalent a tres vegades la de França. Si tot va bé, el pla és constuir tota una flota d’aquests sistemes i aconseguir reduir la mida de l’illa de plàstics a la meitat cada cinc anys. També es podria fer servir en acumulacions de deixalles semblants, que es formen quan les corrents oceàniques acaben arrossegant els sòlids que suren a l’aigua cap al mateix indret, i que estan repartides per tot el món. Després de superar les dificultats dels darrers mesos, l’organització afirma que té un sistema de captura i retenció passiva de plàstics marins que funciona, però encara queden alguns obstacles abans d’implementar-lo a gran escala, com trobar la manera que pugui sobreviure i retenir els plàstics durant mesos o anys, fins que sigui recollit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa