MonPlaneta
Proposen un gran pla per reduir la producció i contaminació per plàstics

Un nou informe proposa un gran pla per reduir la producció i la contaminació per plàstics al món, transformant els sistemes de reutilització i eliminant els envasos d’un sol ús. Publicat pel Centre Global de Polítiques del Plàstic de la Universitat de Portsmouth, a Anglaterra, i elaborat per encàrrec del moviment Break Free From Plastic, el document és fruit d’un treball on un equip d’investigadors ha revisat 320 articles i estudis científics i ha fet més de 50 entrevistes amb esperts en reutilització per elaborar un pla global de reducció dels plàstics.

Una transició paulatina basada en principis força simples

A la Unió Europea, els envasos suposen un 40% de tots els plàstics que es generen, i segons la Comissió Europea el volum que suposen creixerà un 46% fins el 2030. Els sistemes de reutilització, però, podrien reduir la contaminació per plàstics en un 30% el 2040.

Les conclusions de l’informe consideren que cal una implantació paulatina per canviar l’economia dels envasos d’un sol ús als reutilitzables, reduint els impactes en el clima, el medi ambient, la biodiversitat i la salut. Hi ha molts sistemes que ja existeixen i que es podrien aplicar a més gran escala, com ‘cedir’ els envasos als consumidors de manera que es tornin moltes vegades fins que s’arribi, com a mínim a un llindar de sostenibilitat.

Reciclatge de residus de plàstic | Plastics Europe
Reciclatge de residus de plàstic | Plastics Europe

En aquest sentit, el tractat global sobre els plàstics en què es treballa a París aquesta setmana pot ser una gran oportunitat per augmentar aquests sistemes de reutilització, limitar la producció de plàstics verges i millorar els estàndards i les infraestructures. Segons l’informe, la reducció de plàstics verges està endarrerida 25 anys respecte la reducció d’emissions de CO2.

Un element molt important, a més, seria l’estandarització dels envasos, que fossin duradors, lleugers, es poguessin rentar, no fossin tòxics i duguessin una etiqueta electrònica per identificar-los. Tot això, és clar, s’ha d’anar fent a poc a poc, i els autors proposen quatre faes, començant amb els grans esdeveniments esportius i els festivals de música i anant baixant a partir d’aquí.

Una nova economia del plàstic, centralitzada i controlada

Així doncs, la proposta és un futur amb tots els envasos etiquetats i que es puguin dipositar en contenidors intel·ligents, netejats i recuperats en instal·lacions centrals i retornats a les fàbriques o els venedors per a la seva reutilització. Tot i les diferències que hi pot haver per sectors, aquesta transició, molt més fàcil de dur a terme a les ciutats, trigarà temps, però en alguns entorns tancats com escoles, hospitals o esdeveniments es podria fer de manera relativament ràpida, com també al sector de les begudes.

Tot i que encara lluny d’aquests plans i objectius, la Comissió Europea ja va anunciar fa mesos que legislaria contra l’augment continuat de les deixalles provinent dels envasos i promouria la reutilització. Un sector que a més, creu que podria generar 600.000 llocs de treball des d’ara i fins el 2030, donant una dimensió econòmica a un objectiu mediambiental i de salut pública.

Més notícies
Plàstics | Pixabay
Circularitzar la indústria del plàstic, un repte tan enorme com urgent
Un estudi n'analitza la producció global, el cicle de vida i l'impacte mediambiental de tot el procés
El laboratori on s'analitzen les mostres de drogues desconegudes.
Els plàstics realment sostenibles podrien ser una realitat ben aviat
Aconsegueixen crear un bioplàstic que no necessiten sòl ni aigua dolça com a materials i que, a més, és biodegradable, no produeix residus tòxics i es pot reciclar com a matèria orgànica
Aquests cucs són capaços de menjar porexpan, una habilitat que pot ser importantíssima pel futur del reciclatge | Wikimedia Commons
Un cuc que s’alimenta de plàstic podria revolucionar el reciclatge
Tot i que l'espècie era coneguda, no se sabia que tenia un enzim que li permet digerir aquestes deixalles
Plàstics | Pixabay
Reciclar el plàstic en materials més valuosos pot canviar la indústria
Un equip d'investigadors troba una manera senzilla i barata de recuperar alguns productes, obrint la porta a abaratir la circularització del sector

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa