MonPlaneta
La pol·lució de l’aire accelera la pèrdua de massa òssia per osteoporosi

Un equip de la Universitat de Colúmbia, als Estats Units, han publicat un estudi a la revista ‘eClinicalMedicine’ on afirmen que la pol·lució de l’aire accelera la pèrdua de massa òssia causada per l’osteoporosi. Segons sembla, els seus efectes, especialment els dels òxids nitrosos, són especialment greus a l’espina lumbar de les dones postmenopàusiques, amb danys que poden arribar a duplicar els que es considerarien causats per l’envelliment normal.

Un estudi pioner en diversos camps

Els estudis que s’havien dut a terme fins ara en contaminants concrets apuntaven a efectes adversos en la densitat òssia, el risc d’osteoporosi i també el de factures en persones d’edat avançada. Aquest treball, però, és el primer que estudia aquesta connexió específicament en dones postmenopàusiques i també el primer que explora els efectes de diverses combinacions de contaminants en la salut dels ossos.

Una dona d'edat avançada | Pxhere
Les dones postmenopàusiques són les més afectades per l’osteoporosi | Pxhere

Una gran mostra

Per fer-ho, els investigadors van analitzar dades de l’estudi Women’s Health Iniciative, que recull informació de més de 160.000 dones postmenopàusiques de diversos orígens ètnics i van calcular l’exposició a diversos contaminants (PM10, NO, NO2 i SO2) segons la seva adreça de residència. Se’ls va mesurar la densitat mineral òssia total i per zones al principi de l’estudi i també al cap d’un, tres i sis anys.

Resultats molt clars

Els resultats són clars: els efectes de la contaminació per òxids de nitrogen en la densitat mineral òssia de l’espina lumbar equival a una reducció anual de l’1,22%, pràcticament el doble del que s’ha registrat a causa de l’edat en cap zona del cos. Pel que creuen els investigadors, això es produeix a causa de la mort de les cèl·lules òssies per danys oxidatius i altres mecanismes.

Contaminació | ajuntament de barcelona
Contaminació | Ajuntament de Barcelona

Així doncs, queda clar que una mala qualitat de l’aire és un factor de risc important de pèrdua de massa òssia, independentment de la posició socioeconòmica o d’altres factors demogràfics. Per primera vegada, s’ha observat que els òxids nitrosos són un gran contribuent als danys als ossos i que l’espina lumbar és la zona més susceptible de patir-los.

La part positiva, és clar, és que reduir les concentracions d’aquests compostos reduiria el dany ossi de les persones, especialment de les dones postmenopàusiques, prevenint fractures i reduint la despesa sanitària associada a l’osteoporosi en aquest grup poblacional. En aquest sentit, les grans fonts d’òxids nitrosos són els cotxes i els camions i també les centrals tèrmiques. El camí a seguir, doncs, sembla evident.

Més notícies
Un medicament aconsegueix reproduir els efectes de l'exercici als músculs i els ossos, una gran ajuda pels qui no en poden fer | Pixnio
Un fàrmac reprodueix els efectes de l’exercici als músculs i els ossos
Podria ser molt útil per a les persones que tenen problemes de mobilitat
Una alimentació exclusivament amb vegetals crus pot tenir molts més inconvenients que avantatges
La dieta crudivegana pot posar en risc la salut
No cuinar les verdures fa més difícil absorbir-ne els nutrients i pot causar dèficits importants
El problema de la contaminació atmosfèrica és especialment greu als països en vies de desenvolupament
La contaminació continua causant uns 9 milions de morts cada any
És responsable de més defuncions que la guerra, el terrorisme, la malària, el VIH o la tuberculosi
Pol·lució a Londres | David Holt (CC)
L’OMS rebaixa els llindars de contaminació de l’aire considerats segurs
El diòxid de nitrogen i les partícules en suspensió, entre les principals substàncies revisades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa