MonPlaneta
La contaminació continua causant uns 9 milions de morts cada any
  • CA

Malgrat els esforços per reduir la contaminació atmosfèrica a grans parts del món, continua causant uns nou milions de morts prematures cada any, segons dos estudis publicats aquesta mateixa setmana. Això col·loca aquest factor com una causa de mort superior al que suposen la guerra, el terrorisme, la malària, el VIH, la tuberculosi, l’alcohol o les drogues.

Un problema de salut tan greu com el tabac

El primer estudi va ser publicat a ‘The Lancet Planetary Health’ i encapçalat per Richard Fuller, que dirigeix l’ONG Pure Earth. Ha analitzat els riscos combinats de la contaminació de l’aire, l’aigua i per productes químics tòxics, i considera que l’impacte en la salut pública mundial és igual que la del tabac. L’altre, centrat només en els Estats Units i publicat a ‘GeoHealth’, calcula que en aquell país, si tota la contaminació relacionada amb l’energia desaparegués, s’evitarien 53.000 morts cada any.

Els cotxes contribueixen molt a les emissions de gasos d'efecte hivernacle | Cristóbal Castro
Els cotxes contribueixen molt a les emissions de gasos d’efecte hivernacle i a la contaminació | Cristóbal Castro

Un impacte especialment greu als països més pobres

El treball de Pure Earth assenyala, a més, que més del 90% de les morts relacionades amb la contaminació es produeixen a països pobres o amb una renda per càpita mitjana, amb l’Índia, la Xina, Nigèria, el Pakistan i Indonèsia com els indrets on en causa més.

La contaminació de l’aire, ja sigui de cotxes, fàbriques o d’altres fonts, és el problema més gran, responsable de més de 6,5 milions de morts, més que cap altra font. En aquest cas, la pol·lució augmenta el risc de problemes cardiorespiratoris, càncer de pulmó, tuberculosi, diabetis, problemes de ronyons i fins i tot un pes inferior en el naixement dels infants.

La industrialització d’alguns països està fent disparar els seus nivells de contaminació

Morts estables, causes canviants

L’estudi de Pure Earth, fet amb dades de 2019, indica que la xifra es manté estable des de 2015, però també apunta que les formes de contaminació més importants han variat. Així, les morts relacionades amb una mala qualitat de l’aire a les llars i per la contaminació de l’aigua han baixat, mentre que les causades per la contaminació a l’exterior i els productes tòxics han pujat més d’un 66%. Es creu que aquest canvi està marcat per l’evolució dels països en vies de desenvolupament, on l’higiene a les llars millora alhora que l’activitat industrial creix.

Un altre problema detectat és que la quantitat de productes tòxics presents a objectes quotidians, com pintures, joguines i cosmètics, especialment el plom, ha augmentat. Si el 2000 causaven 900.000 morts anuals ara són el doble, una xifra que supera les defuncions anuals per VIH. A més, hi ha altres produces, com el mercuri, el crom, l’arsènic, l’amiant… que no han estat comptabilitzats i que, si es fes una anàlisi a fons, els responsables de l’estudi creuen que es dispararien.

El foment de les energies renovables és una forma de reduir les emissions | Cedit
El foment de les energies renovables és una forma de reduir les emissions i també la contaminació atmosfèrica | Cedit

Una solució prou coneguda

Així doncs, sembla que com a mínim en alguns països la contaminació no està deixant de ser un problema sinó que només està canviant i que, a més, podria ser una causa de mort molt més gran del que creiem. El camí a seguir, però, és el mateix que ens duria a mitigar els efectes del canvi climàtic: canviar a energies més netes, l’electrificació de la mobilitat… fins i tot canviar les centrals tèrmiques perquè cremessin combustibles menys contaminants suposaria una millora. La manera de fer-ho fa temps que és coneguda. L’oposició, com sempre, prové dels interessos econòmics i de la predisposició política per posar en marxa les reformes necessàries.

Més notícies
Els efectes de l'erosió tal i com es poden veure a les Bardenas Reales, una sona semidesèrtica al sud de Navarra
Cinc propostes per tornar la salut als sòls del planeta
El CREAF presenta algunes possibles solucions en què estan treballant per fer (re)viure la terra
Mentre l'ocell de paper de la dreta es desfà en contacte amb l'aigua, el de l'esquerra, revestit amb el nou producte, es conserva intacte | Hiroi et al.
Un nou revestiment pel paper pot convertir-lo en una alternativa al plàstic
Ha estat desenvolupat a la Universitat de Tòquio i podria suposar un gran salt en la sostenibilitat
Nova Orleans després del pas de l'huracà Katrina | D.P.
Reduir la contaminació de l’aire pot haver fet augmentar els huracans
Un estudi relaciona el descens de la pol·lució amb l'augment d'aquests fenòmens meteorològics a l'Atlàntic Nord
Els plàstics són un dels problemes ambientals més grans que patim
Un nou enzim elimina en dies plàstics que trigarien segles a degradar-se
Aquest avenç podria suposar un salt enorme en el reciclatge i retirar milers de milions de tones de residus a tot el món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa