MonPlaneta
Podríem ser al “principi de la fi de l’era dels combustibles fòssils”

El pic de la demanda de petroli, el famós ‘peak oil’, podria arribar finalment el 2030. Així ho afirma el director de l’Agència Internacional de l’Energia (IEA), Fatih Birol, en un editorial publicat a la prestigiosa revista ‘Financial Times’. Segons diu, per bé que “els combutibles fòssils seran amb nosaltres durant molts anys”, les xifres amb què treballa l’agència apunten que “podríem estar veient el principi de la fi” d’aquesta font d’energia, causada no pas per l’escassetat de recursos sinó per “l’ascens espectacular de les tecnologies d’energia neta”.

Un moment que feia temps que s’esperava

El ‘peak oil’ és una idea antiga i que ha rondat entre els científícs i els economistes durant molt de temps. El 1956, el geòleg nord-americà M. King Hubbart ja va predir que la producció de petroli seguiria una corba amb forma de campana, pujant ràpidament abans d’arribar al màxim i tornar a caure ràpidament. I aquest moment podria haver arribat fins i tot abans del que pensaven les petrolieres.

Pous de petroli | D.P.
Pous de petroli | D.P.

Les renovables han avançat però no prou ràpidament

El mateix Birol atribueix aquest futur declivi del petroli i el carbó al creixement de les renovables i també a canvis econòmics com ara l’enorme inversió de la Xina en aquestes fonts d’energia i els esforços d’Europa per deixar de dependre del gas natural després de la invasió russa d’Ucraïna. No obstant això, afegeix el director de l’IEA, les previsions de caiguda de la demanda de combustibles fòssils no són les que caldrien per limitar l’escalfament global a menys d’1,5ºC respecte els nivells preindustrials.

Caldrien accions per accelerar la fi del petroli i el gas

Tot i que aquesta previsió és una bona notícia, doncs, caldran moltes altres accions, especialment per part dels legisladors, per accelerar la caiguda de les emissions de diòxid de carboni. Una possibilitat, per exemple, seria aturar les prospeccions i l’inici de les extraccions de recursos de noves fonts, especialment per part dels Estats Units, el Canadà i Rússia, que encara tenen grans quantitats de gas i petroli per explotar.

Més notícies
L'acció pel clima es va endarrerir a causa d'una gran operació de les indústries més poderoses dels Estats Units

L’operació publicitària que va frenar la lluita contra el canvi climàtic

Duta a terme fa 30 anys, va endarrerir la conscienciació de la població i la presa de mesures
El sultà Ahmed Al Jaber serà el president de la COP28, una decisió carregada de polèmica | Masdar

El cap d’una gran petroliera serà el president de la COP28

Els Emirats Àrabs Units han nomenat el sultà Ahmed Al Jaber, ministre d'Indústria del país
El secretari general de l'ONU, António Guterres, va ser molt contundent amb els líders econòmics i polítics del món reunits a Davos | Europa Press

António Guterres, implacable amb la indústria dels combustibles fòssils

El secretari general de l'ONU afirma que el seu model negoci és "incompatible amb la supervivència humana"
Pous de petroli a la vall de San Joaquín, a Califòrnia (Estats Units)

Denuncien la distància les paraules i els fets de les grans petrolieres

Un informe apunta que els seus missatges tenen poc a veure amb com actuen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa