MonPlaneta
L’ONU diu que es pot reduir la contaminació per plàstics un 80% en 15 anys

El Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides (UNEP) afirma que, d’aquí al 2040, és possible reduir en un 80% la contaminació per plàstics que generem els humans. Aquesta és una de les conclusions més importants del seu darrer informe que, a més, també proposa un full de ruta per aconseguir-ho basat en tres grans eixos: la reutilització, el reciclatge i l’ús de materials alternatius.

Un problema que afecta tot el planeta

La contaminació per plàstics és un problema que afecta absolutament tot el món, havent arribat als llocs més remots. Fins i tot està canviant els ecosistemes i, en casos com el de l’Illa de Deixalles del Pacífic, creant-ne de nous. I tot i això, la quantitat de plàstics que es produeixen i els llencen continua creixent any rere any sense que hi hagi aturador i sense que els sistemes de tractament i de reciclatge puguin donar a l’abast. El 2021, es van generar 139 milions de tones de plàstics d’un sol ús i, el 2060, la producció total de plàstics podria haver-se multiplicat per tres.

Bossa de plàstic surant al mar | ADMINISTRACIÓ NACIONAL OCEÀNICA I ATMOSFÈRICA
Bossa de plàstic surant al mar | ADMINISTRACIÓ NACIONAL OCEÀNICA I ATMOSFÈRICA

Propostes clares i amb efectes molt importants

A l’informe, l’UNEP proposa maneres d’evitar aquesta previsió dramàtica. Per començar el més important és la reutilització dels plàstics, mitjançant l’incentiu de l’ús d’ampolles reomplibles i sistemes pels quals es puguin tornar els envasos utilitzats. Només amb això, afirma l’informe, el 2040 la quantitat de contaminació per plàstic es podria reduir en un 30%.

A més, però, també caldria millorar la quantitat de plàstics que es reciclen. A dia d’avui, només un 9% dels plàstics que es generen al món són reciclats i, si s’aconseguís arribar a fer-ho amb gairebé tots els que siguin possibles, es podria reduir encara un 20% més la generació de residus. Una xifra, a més, que podria augmentar a mesura que es desenvolupin i s’implementin noves tecnologies que permetin reciclar plàstics que, a dia d’avui, només poden ser incinerats per evitar que acabin en abocadors o al medi ambient.

Reciclatge de residus de plàstic | Plastics Europe
Reciclatge de residus de plàstic | Plastics Europe

Per incentivar aquest canvi, l’informe també recomana que s’eliminin les ajudes públiques als combustibles fòssils. Aquest moviment, que també ajudaria a la transició energètica i a la reducció d’emissions de CO2, faria més cara la producció de plàstics i, per tant, animaria tant a reutilitzar i reciclar com, també, a intensificar la investigació en materials alternatius. Això darrer, especialment el canvi a materials compostables per a envasos d’un sol ús, podria reduir en un 17% la generació de contaminació per plàstics.

Un cost molt elevat però un benefici encara més gran

L’informe de l’UNEP calcula que dur a terme tots aquests canvis costaria a l’economia mundial uns 60.000 milions d’euros però que, si no es fes res, els resultats serien molt pitjors. A més, també afirma que canviar a una economia circular del plàstic crearia uns 700.000 llocs de treball i podria estalviar fins a 3 bilions d’euros entre ara i l’any 2040, una xifra que inclou els impactes negatiu del plàstic que s’evitarien en el clima, la salut, l’aire i l’aigua. A més, aquesta reducció del 80% també evitaria l’emissió, a partir del 2040, d’uns 500 milions de tones de diòxid de carboni cada any.

Aquest document arriba poc abans que, a finals d’aquest mes, els països del món tornin a seure a la taula de negociacions a París (França) per mirar de tancar un tractat internacional per controlar la contaminació per plàstics, que hauria d’establir mesures i regulacions des de la seva producció fins al seu tractament. Si s’hi inclouran propostes o fins i tot compromisos de reducció en la producció serà un dels punts on hi haurà més friccions i, en aquest sentit, l’UNEP volia posar damunt la taula els avantatges que pot tenir fer-ho.

Més notícies
Plàstics | Pixabay
Reciclar el plàstic en materials més valuosos pot canviar la indústria
Un equip d'investigadors troba una manera senzilla i barata de recuperar alguns productes, obrint la porta a abaratir la circularització del sector
La contaminació per plàstics té efectes molt perjudicials en els eriçons de mar | Wikimedia Commons
La contaminació per plàstics afecta el desenvolupament dels eriçons de mar
Un estudi mostra que els pot causar malformacions mortals
Els plàstics són un dels problemes ambientals més grans que patim
Un nou enzim elimina en dies plàstics que trigarien segles a degradar-se
Aquest avenç podria suposar un salt enorme en el reciclatge i retirar milers de milions de tones de residus a tot el món
La malaltia ha estat identificada en la baldriga bruna però podria afectar moltes aus més | Patrickkavanagh / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Identifiquen una nova malaltia causada pels plàstics a les aus marines
Se l'ha anomenat plasticosi i és la primera fibrosi induïda per aquestes deixalles que s'ha trobat en fauna salvatge

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa