MonPlaneta
La contaminació per plàstics afecta el desenvolupament dels eriçons de mar
  • CA

Els eriçons de mar que viuen en zones amb nivells alts de contaminació per plàstics tenen problemes de desenvolupament i, fins i tot, malformacions mortals. Així ho afirma un equip internacional d’investigadors en un article publicat a la revista ‘Science of the Total Environment’ on s’especifica, fins i tot, que entre els problemes fatals que poden causar els plàstics en aquests animals hi ha que els intestins se’ls desenvolupin fora del cos.

Malformacions i morts

Els científics van observar aquest problema després d’exposar ous d’eriçó de mar a diversos nivels de contaminació per plàstics, concretament de ‘pellets’ de mida inferior als 5mm. L’estudi va mostrar que tant amb un 1% com amb un 5% i un 10% de plàstic, els eriçons van desenvolupar malformacions més que significatives i molts d’ells van morir.

Microplàstics | UNIVERSITAT D'OREGON (CC)
Microplàstics | UNIVERSITAT D’OREGON (CC)

Els resultats apunten que el plàstic, especialment si fa poc que ha estat fabricat, conté grans quantitats d’additius que acaben passant a l’aigua i que són perillosos. En entrar en contacte amb els eriçons, els provoquen malformacions en l’esquelet i també en les neurones i el sistema immunològic. En alguns casos, fins i tot arriben a perdre la simetria, prenent formes aberrants que no els permeten sobreviure.

Alliberen productes químics perillosos

Així doncs, fins i tot si el plàstic no mata directament els animals quan se’l mengen o quan hi queden atrapats, els productes químics que conté poden acabar tenint el mateix efecte. En l’experiment dut a terme en aquest estudi, el gran problema era les altes concentracions de zinc que es filtrava a l’aigua, que afecta els mitocondris de les cèl·lules, causa estrès oxidatiu i problemes generalitzats en el desenvolupament.

Davant d’això, i després que els investigadors hagin identificat quins són els gens que es veuen afectats pels contaminants, estan mirant d’esbrinar si aquests plàstics també causen malformacions en altres espècies que tinguin en aquestes parts de l’ADN unes instruccions claus pel seu desenvolupament.

Més notícies
Musclos
Els microplàstics i la fauna marina: el cas dels musclos
Un estudi mostra com aquests bivalves, tot i que aspiren moltes fibres tèxtils de plàstic quan s'alimenten, en filtren i en tornen a escopir la gran majoria
Plàstics | Pixabay
Circularitzar la indústria del plàstic, un repte tan enorme com urgent
Un estudi n'analitza la producció global, el cicle de vida i l'impacte mediambiental de tot el procés
Vaques alimentant-se a una granja, en una imatge d'arxiu | Domini Públic
L’estómac de les vaques pot desfer plàstics considerats difícils de reciclar
Les proves fetes amb PET, el plàstic més habitual, indiquen que el pot digerir sense problemes
Els plàstics són un dels problemes ambientals més grans que patim
Un nou enzim elimina en dies plàstics que trigarien segles a degradar-se
Aquest avenç podria suposar un salt enorme en el reciclatge i retirar milers de milions de tones de residus a tot el món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa