MonPlaneta
L’ONU alerta que no queda gaire temps per evitar una catàstrofe climàtica

Les Nacions Unides adverteixen que no queda gaire temps per evitar una catàstrofe climàtica i que els objectius que els països del món s’havien proposat per frenar el camí cap al desastre són a punt de resultar impossibles d’asolir. “La bomba de rellotgeria fa tic-tac” i només es podrà aturar si es prenen mesures radicals i de manera immediata, recorda el secretari general António Guterres, en un comunicat que anuncia un nou informe de síntesi del Panell Internacional sobre el Canvi Climàtic (IPCC), publicat aquest dilluns.

Poc espai per a l’optimisme o l’esperança

“El món és a la corda fluixa”, alerta Guterres, “i la corda és a punt de trencar-se”. La situació no és nova, però cada cop hi ha més estudis més complets que se sumen a la fotografia completa de la gravetat de la situació. En aquest cas, els esforços de centenars de científics durant els darrers anys han estat reunits en un document que no deixa gaire espai a l’optimisme o a l’esperança. De fet, pel que fa als efectes de l’escalfament global, l’IPCC assenyala que ja són més greus dels que s’esperaven i que tot plegat només pot empitjorar.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, va ser molt contundent amb els líders econòmics i polítics del món reunits a Davos | Europa Press
El secretari general de l’ONU, António Guterres, en una imatge d’arxiu | Europa Press

L’escletxa s’està tancant ràpidament

Per bé que aconseguir limitar la pujada de les temperatures a 1,5ºC encara es considera tècnicament possible, els autors de l’informe afirmen que l’escletxa per aconseguir-hi s’està tancant ràpidament ja que l’emissió de gasos d’efecte hivernacle continua augmentant encara que ho faci molt poc. A dia d’avui, les concentracions de CO2 a l’atmosfera són les més altes dels darrers 2 milions d’anys, i en feia 2.000 que les temperatures no pujaven tan ràpidament.

El resultat d’això són les grans onades de calor, les sequeres extremes i l’escassedat d’aigua que afecten cada cop més sovint parts més grans del món però també, a l’altra banda, les tempestes de gran poder destructiu. Aquests impactes, a més, són més greus als països més pobres que són, precisament, els que menys han contribuït a la situació actual. Unes regions del món on caldrien grans inversions en resiliència i ajuda per a tots els qui pateixen els efectes del canvi climàtic.

La sequera està afectant dramàticament el sud de Madagascar | Tsiory Andriantsoarana / Programa Mundial d'Aliments
Els països pobres són els que reben els pitjors efectes del canvi climàtic | Tsiory Andriantsoarana / Programa Mundial d’Aliments

Canvis enormes en l’economia i les societats del món

El gran problema, com sempre, continuen sent els combustibles fòssils, que encara generen més del 80% de l’energia que fem servir els humans i que són responsables d’un 75% dels gasos d’efecte hivernacle que emetem. Malgrat els advertiments de l’Agència Internacional de l’Energia que cal deixar d’extreure’n i de fer-ne servir, fins i tot el carbó continua sent una opció molt estesa, especialment a la Xina, el principal emissor de CO2 del planeta.

L’informe de l’IPCC, però, no només fa sonar les alarmes sinó que també mostra camins per aconseguir limitar l’escalfament global a 1,5ºC. Uns camins, però, que fan necessaris canvis enormes en pràcticament tots els aspectes de l’economia i la societat mundials. Al cap i a la fi, per aconseguir-ho caldria que les emissions de gasos d’efecte hivernacle caiguessun un 60% entre 2019 i 2035 i, a més, implementar les tecnologies de retirada de carboni a gran velocitat.

Central d'energia tèrmica a la Xina | Wikimedia Commons
La Xina és cada cop més la principal força impulsora de l’escalfament global | Wikimedia Commons

Un document base per a la COP28

Tot plegat són mesures que Guterres exhorta el món a emprendre de manera “massiva”, especialment pel que fa als compromisos dels països rics d’arribar a la neutralitat en carboni. De fet, apunta, en comptes de fer-ho de cara al 2050, ho haurien de fer tan a prop del 2040 com fos possible si es vol salvar la humanitat d’un desastre imminent.

La situació descrita per l’informe, que ha estat signat per representants de gairebé 200 països, serà la base a partir de la qual començaran les converses de la propera cimera climàtica, la COP28, que se celebrarà a Dubai a finals d’aquest any.

Més notícies
La indústria del carbó continua creixent malgrat la seva contribució a la contaminació de l'aire i al canvi climàtic | Pxhere
Denuncien que la banca encara inverteix moltíssim en la indústria del carbó
Un informe assenyala que les entitats financeres han injectat un bilió i mig de dòlars al sector els darrers tres anys
Les BECCS són tecnologies basades en la generació d'energia a partir de biomassa però capturant el carboni que emeten
La ciència demana tecnologies urgents basades en la bioenergia
Aplicar-les massa tard podria fer que els objectius de l'Acord de París no s'assoleixin "ni tan sols l'any 2200"
City Climate Change
Les pitjors prediccions de canvi climàtic aquest segle ja no són possibles
Un estudi indica, a més, que encara és possible assolir els objectius dels Acords de París
El canvi climàtic pot tenir conseqüències horribles per a nosaltres i per a tot el planeta, i podríem arribar a desaparèixer | Josef Stuefer
Adverteixen que els humans ens podem extingir pel canvi climàtic
Un equip d'investigadors crida a contemplar els pitjors escenaris per estar preparats pel que pugui passar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa