MonPlaneta
Denuncien que la banca encara inverteix moltíssim en la indústria del carbó
  • CA

Les promeses de les grans entitats bancàries per contribuir a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle sembla que són, si més no en molts casos, només promeses. El carbó, la combustió del qual és la més contaminant i la que contribueix més al canvi climàtic de totes les fonts d’energia, continua rebent inversions milionàries que, segons un informe recent, podrien haver estat d’un bilió i mig de dòlars (1.500.000.000.000$) només en els darrers tres anys.

L’extracció de carbó continua pujant malgrat les promeses d’alguns dels principals actors econòmics del món | Wikimedia Commons

La banca i els fons d’inversió, amb les mans negres

El document, elaborat per dues dotzenes d’ONGs ambientalistes i climàtiques, recorda que la generació d’energia amb carbó va créixer un 9% el 2021, quan hauria de disminuir, i assenyala els principals bancs implicats en el sector: Mizuho Financial Group, Barclays, Citi i JPMorgan Chase, entitats que, curiosament, són membres de la Net Zero Banking Alliance de les Nacions Unides i que s’han compromès a alinear les seves inversions amb la neutralitat en carboni abans de 2050.

Pel que fa als fons d’inversió, no es queden gaire enrere, i tenen 1,2 bilions de dòlars en actius al sector. El que en té més (un 9% de les accions globals de la indústria) és BlackRock, que durant els darrers mesos ha estat protagonista de diverses notícies per la seva política, si més no públicament, de pressionar per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

La borsa de Nova York | Pressdigital
La borsa de Nova York | Pressdigital

Una última oportunitat

Aquesta actitud, però, no només és contradictòria sinó que, fins i tot, els podria dur problemes, ja que molts inversors s’estan organitzant i estan fent pressió, a diversos nivells, perquè tant aquestes com moltes altres grans empreses emprenguin definitivament el camí de la sostenibilitat. I no és per a menys, ja que el darrer informe de l’IPCC va advertir molt seriosament que podríem ser davant de la darrera oportunitat de canviar les coses abans no sigui massa tard.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa