MonPlaneta
La ciència demana tecnologies urgents basades en la bioenergia
  • CA

El darrer informe del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) assenyala la bioenergia amb captura i emmagatzematge de carboni –BECCS per les seves sigles en anglès– com una tecnologia clau i que s’ha d’aplicar urgentment per reduir l’escalfament global. En un article publicat a la revista ‘Nature’, a més, un equip internacional d’investigadors adverteix que aplicar-les massa tard, després del 2040, pot fer que els objectius de l’Acord de París no es compleixin “ni tan sols l’any 2200”, segons una nota de premsa del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

Una “tecnologia d’emissions negatives”

La tecnologia BECCS es basa en extreure energia de la biomassa en forma de calor, electricitat, biocombustible… i capturar i emmagatzemar el carboni que generen, retirant-lo de l’atmosfera. És per això que se la considera una “tecnologia d’emissions negatives”.

La central Bison té un disseny modular que li permetrà anar creixent en capacitat durant aquesta dècada | CarbonCapture
Combinada amb les tecnologies de captura i emmagatzematge de carboni, la bioenergia pot ser una gran aposta de futur | CarbonCapture

L’estudi insisteix que, si la implementació de BECCS comença massa tard, els mateixos efectes del canvi climàtic, com la sequera i les onades de calor, limitaran el rendiment agrícola, reduint la producció de biomassa, essencial per a la producció de bioenergia. Així, la tecnologia BECCS perdria eficàcia. A més, però, la disminució de la productivitat agrícola també causaria problemes d’abastiment alimentari i s’haurien d’expandir els conreus i augmentar l’ús de fertilitzant, cosa que augmentaria les emissions de gasos d’efecte hivernacle. “Un bucle de retroalimentació”, diu el CREAF, que no s’havia tingut en compte.

Una possible crisi alimentària global

Al treball publicat a ‘Nature’, precisament, hi han participat els investigadors del CREAF Josep Peñuelas i Jordi Sardans. Si el primer apunta que endarrerir la tecnologia de bioenergia pot fer que la temperatura global pugi “entre 1,7ºC i 3,7ºC” l’any 2200, el segon conclou que “la mitigació és urgent” tant per evitar un canvi climàtic “irreversible” com “crisis alimentàries greus”.

La sequera està afectant dramàticament el sud de Madagascar | Tsiory Andriantsoarana / Programa Mundial d'Aliments
La seguretat alimentària pot tornar-se cada cop més difícil i a més llocs a causa del canvi climàtic | Tsiory Andriantsoarana / Programa Mundial d’Aliments

Tot i que la relació entre el canvi climàtic i el subministrament d’aliments varia segons la regió, l’estudi conclou que si l’aplicació de tecnologia BECCS s’endarrereix fins el 2060, el 2100 els països en desenvolupament que tenen un nivell de calories per càpita per sota del nivell de malnutrició passaran de 81 a 90. A més, exportar blat, arròs i blat de moro per reduir aquesta fam requeriria nivells d’exportació entre 2 i 80 cops superiors als actuals, és a dir, sovint massa grans per ser possibles.

Més notícies
Tot i que el seu color ens resulti xocant, l'espirulina, aquí mostrada assecada i convertida en pols, pot ser un element importantíssim per a la seguretat alimentària | IRTA
Un projecte amb lideratge català estudia enriquir aliments amb plàncton
És una de les línies en què es treballa per garantir la seguretat alimentària en el futur
Una petita modificació genètica pot augmentar la captació d'energia solar de les plantes i fer-les molt més eficients a l'hora de créixer i produir aliments | Pixnio
Aconsegueixen millorar un 20% l’eficiència de la fotosíntesi de les plantes
Un gran avenç en genètica pot millorar la productivitat dels conreus
Piscifactoria
El metà, de gas d’efecte hivernacle a ajuda a la seguretat alimentària
Un estudi demostra que es pot convertir en menjar per a peixos, augmentant la producció de les piscifactories
Una casa de fusta, al Bages, amb la seva propietària i els responsables de la construcció al davant | ACN
Els habitatges de fusta poden evitar emetre 100.000 milions de tones de CO2
Aquesta reducció es podria aconseguir sense canviar els usos de terres dedicades al conreu alimentari

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa