MonPlaneta
Google crea una intel·ligència artificial per controlar reactors de fusió
  • CA

El camí cap a aconseguir reactors de fusió nuclears que puguin funcionar contínuament i de manera eficient i rendible ha fet una passa més. Normalment les notícies en aquest camp tenen a veure amb l’energia generada, el temps que s’ha pogut mantenir la reacció o millores en els imants que encapsulen el plasma extremadament calent on es produeix. La darrera, però, ve de Google, que ha aconseguit desenvolupar una intel·ligència artificial per controlar què passa a l’interior dels reactors.

DeepMind, la filial d’intel·ligència artificial d’Alphabet (el nom oficial de Google), ha presentat els seus avenços en un article a ‘Nature’. Més enllà dels problemes “físics” per assolir i mantenir la fusió, el programa que controli la reacció és extraordinàriament important. Cal que respongui en temps real als canvis en el plasma i adapti els imants que el contenen a cada situació, per impedir que l’energia baixi i la reacció s’aturi o fins i tot que el material, que es pot trobar a 150 milions de graus centígrads, s’escapi del contenidor.

Interior del tokamak Alcator C-Mod de l'Institut Tecnològic de Massachusets (Estats Units) | Mike Garrett (CC)
Interior del tokamak Alcator C-Mod de l’Institut Tecnològic de Massachusets (Estats Units) | Mike Garrett (CC)

Aquesta tasca, és clar, no és gens fàcil, i és tan cert que no la pot dur a terme una persona com que desenvolupar un programa que ho faci és complicat. Cal que entengui com funcionen els imants i el plasma que manipulen, i això és el que Google afirma que ha aconseguit, si més no en el reactor de tipus ‘tokamak’ amb què ha estat entrenat.

Tot i que es poden introduir a la intel·ligència artificial els principis bàsics de la fusió nuclear i com controlar-la, cada reactor i cada plasma és diferent i cal que aprengui a operar-los i controlar-los, en un procés llarg i que culmina en un programa amb una especialització força elevada per a un reactor en particular.

Donant-li prou exemples, però, la intel·ligència artificial de DeepMind pot esbrinar quines configuracions dels imants donen al plasma les propietats desitjades, cosa que podria ser molt útil tant per als experiments actuals com en futurs reactors comercials de fusió. Siguin com sigui, en el moment en què s’aconsegueixin construir, com a mínim ja hi haurà un programa llest per aprendre a operar-los de manera continuada i segura.

Més notícies
Interior del tokamak Alcator C-Mod de l'Institut Tecnològic de Massachusets (Estats Units)
Nou rècord de generació d’energia en un reactor de fusió nuclear
Aquest èxit posa aquesta font pràcticament il·limitada una mica més a prop de ser una realitat
Maxpixel
Un avenç obre la porta a ordinadors que funcionin com un cervell
Una millora en la seva eficiència podria revolucionar aquesta tecnologia durant els propers anys
L'interior d'un reactor de proves de fusió nuclear nord-americà
Gran passa endavant en el camí cap a la fusió nuclear
Un equip de científics aconsegueix crear una reacció que s'automanté durant uns instants, una fita clau en el camí cap a generar energia com ho fa el Sol
Xenobots en ple procés de replicar-se
Els primers robots vius del món ja poden reproduir-se
La manera com ho fan, a més, no s'assembla a res que s'hagi vist mai en éssers vius "naturals"
L'interior d'un reactor de proves de fusió nuclear nord-americà | Wikimedia Commons
Un nou tipus d’imants podrien permetre, finalment, la fusió nuclear
Si les proves tenen èxit, el primer reactor podria entrar en funcionament a principis de la dècada vinent i obrir la porta a la fi dels problemes energètics i d'emissions de gasos d'efecte hivernacle
Stuart Russell en una imatge d'arxiu
Un expert en intel·ligència artificial la troba un “perill extrem”
Stuart Russell ho ha afirmat en una entrevista a la BBC com a ponent d'un cicle de conferències sobre la matèria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa