MonPlaneta
Un avenç obre la porta a ordinadors que funcionin com un cervell
  • CA

Per primera vegada, un equip d’investigadors ha aconseguit combinar una funció de memòria i una de càlcul en el mateix component d’un ordinador. Aquest salt endavant en l’eficiència, que els apropa als cervells, podria suposar una millora tecnològica molt important en aquest camp durant aquest any. Els seus derivats, a més, no serien només en súpercomputadors, sinó que es podrien aplicar, sense anar més lluny, als telèfons mòbils.

L’equip responsable d’aquest avenç, liderat per la Universitat de Göteborg (Dinamarca), han publicat un article a la revista ‘Nature Materials’ on expliquen el seu desenvolupament. Durant els darrers anys, els ordinadors han avançat moltíssim i han assolit èxits notables en algunes tasques cognitives com el llenguatge, el reconeixement d’imatges o jugar a escacs, gràcies a la intel·ligència artificial (IA). Tot i això, pel que fa a l’eficàcia i l’eficiència energètica, el cervell humà continua sense tenir rival.

Vista microscòpica d'un memristor | Flickr
Vista microscòpica d’un memristor | Flickr

Així doncs, el gran repte continua sent aconseguir que els processos dels ordinadors tinguin l’eficiència dels cervells perquè consumeixin molta menys energia. En aquest darrer treball, els investigadors han aconseguit connectar les dues eines principals del càlcul avançat. Una són les xarxes d’oscil·ladors, que simulen les neurones; i els memristors, equiparables a cèl·lules de memòria. Aconseguir combinar la funció de memòria amb la de càlcul en un sol component és un avenç importantíssim perquè, en aquest cas, funcionen d’una manera més semblant a la d’un cervell a nivell d’eficiència.

A partir d’aquí, doncs, aquesta combinació de xarxa d’oscil·ladors i memristors podria servir de base a partir del qual construir ordinadors que s’assemblin més als cervells en la manera com funcionen, fent-los més ràpids més fàcils de fer servir i energèticament més eficients.

A més, fins i tot podrien ser més petits: centenars d’aquests components caben en l’espai que ocupa una bactèria. Aquesta darrera característica pot ser especialment important per al seu ús en dispositius portàtils ja que, actualment, hi ha càlculs massa complexos i energèticament massa costosos com per fer-los, per exemple, en un telèfon mobil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa