MonPlaneta
El gel de l’Antàrtida marcarà un nou mínim històric aquest 2022
  • CA

El Centre Nacional de Dades de Neu i Gel dels Estats Units afirma, tenint en compte les seves informacions preliminars, que enguany l’Antàrtida tornarà a marcar un mínim històric, superant l’establert el març de 2017. En un nou esdeveniment extrem, la superfície de l’oceà Antàrtic coberta de gel podria arribar a ser, aquest estiu austral, la més petita que s’ha vist mai.

En el cas de l’Antàrtida, però, això no forma part d’una desaparició més o menys ràpida, com passa a l’Àrtic, sinó d’una enorme desestabilització que fa dues dècades està fent variar moltíssim la superfície del gel marí, amb rècords a tots dos extrems. Tot i que la situació arreu del món està relacionada, als processos a l’Antàrtida funcionen d’una manera diferent: després de rècords positius el 2014 i el 2015, la superfície es va desplomar del tot i des d’aleshores sempre està per sota la mitjana.

Antàrtida comparació
Comparativa entre l’Antàrtida de fa 15 milions d’anys i l’actual. Si l’escalfament global continua i l’eix de la Terra canvia, com fa periòdicament, el gel es podria fondre i fer pujar enormement el nivell del mar.

Tot i que aquest canvi brusc no té per què significar un canvi a llarg termini, el cert és que el cicle de creixement i decreixement del gel s’està escurçant, i la retirada comença més aviat. Cal una sèrie de dades més llarg per observar una tendència, però sembla que la variació és inusual i podria ser un primer indici que s’estan produint canvis a gran escala.

El sistema antàrtic és molt més complex que el de les glaceres o el de l’Àrtic, per posar exemples semblants, però la tendència global d’escalfament dels pols pot tenir conseqüències molt importants, no només per la pujada del nivell del mar que pot provocar sinó perquè l’aire i l’aigua freds i els corrents de convecció que vénen dels pols són els responsables del clima de gran part del planeta.

Esquerda gegant al gel de l'Antàrtida | RUSSIA NEWS NOW
Esquerda gegant al gel de l’Antàrtida | RUSSIA NEWS NOW

Perquè aquesta reducció de la superfície del a capa de gel es vinculés directment al canvi climàtic caldria que la tendència es mantingués durant més d’una dècada, però el cert és que s’estan començant a veure altres conseqüències com ara l’amenaça que la barrera de gel que manté a lloc la glacera Thwaites es trenqui d’aquí a pocs anys, cosa que provocaria un augment enorme del nivell del mar. La barrera, ara mateix, és plena d’esquerdes, i podria cedir ben aviat. Un trencament en el lloc adient i tot el món en sentirà els efectes.

Més notícies
La colònia de peixos-gel del mar de Weddell | Institut Alfred Wegener
Descoberta a l’Antàrtida la zona de cria de peixos més gran del món
Segons els càlculs, hi ha uns 60 milions d'exemplars de peixos-gel
La glacera de Thwaites | NASA / OIB / Jeremy Harbeck
Una gran glacera antàrtica es podria trencar en els propers 5 anys
Si finalment passa, el nivell del mar pujarà fins a més de mig metre
Els participants en el projecte Beyond EPICA a l'Antàrtida | Armand Patoir / PNRA
Un nou projecte vol analitzar el gel més antic de l’Antàrtida
Extreure un cilindre de 3km de llargada permetria conèixer el clima de la Terra del darrer milió i mig d'anys
Formació de gel a l'oceà Àrtic | NASA
Estem perdent tantes masses de gel que l’escorça terrestre s’està desplaçant
El terra es deforma, i no només a les zones més properes sinó en indrets inesperats
Maoris de Nova Zelanda en una barca de rems | Wikimedia Commons
Els descobridors de l’Antàrtida no va ser europeus sinó maoris
Estudis recents indiquen que els polinesis podrien haver arribat al continent glaçat fa 1.300 anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa