MonPlaneta
Descoberta a l’Antàrtida la zona de cria de peixos més gran del món
  • CA

Un equip d’investigadors alemanys ha anunciat a la revista ‘Current Biology’ un descobriment sorprenent a les aigües de l’Antàrtida. Es tracta de la zona de cria de peixos més gran del planeta, una zona de la mida de l’illa de Malta, desconeguda fins ara, on hi ha seixanta milions de peixos.

La troballa s’ha fet al mar de Weddell, una àrea coberta pel gel. Allà, sota les aigües, hi viuen els peixos-gel (Neopagetopsis ionah), uns animals extraordinaris que tenen un crani transparent i la sang blanca perquè, d’entre tots els vertebrats, són els únics que no tenen glòbuls vermells. A més, per viure en temperatures tan baixes, han desenvolupat una proteïna anticongelant que impedeix que la sang se’ls congeli.

Aquesta colònia enorme va ser descoberta el febrer de 2021 per un vaixell alemany que examinava el llit marí a uns 500 metres sota el nivell del mar. Així és com van veure perfectament els nius, que es distingien per cercles de pedres construits pels mateixos peixos. Aquelles imatges els van sorprendre enormement i van començar a examinar més el fons del mar, en diversos viatges, fins a adonar-se de la mida enorme de la colònia i la seva forma, sorprenentment uniforme.

Imatge detallada d'un dels nius | Alfred Wegener Institute
Imatge detallada d’un dels nius | Alfred Wegener Institute

Els seixanta milions de nius de la regió estan espaiats, amb un cada tres metres quatrats, i medeixen uns 15cm de profunditat i uns 75 de diàmetre, amb uns 1.700 ous a l’interior de cadascun i vigilats per un peix adult. Tot i aquests guardians, la presència de tantíssims peixos junts hauria de ser un reclam pels depredadors, però sembla que els peixos ho ignoren perquè, en aquella àrea, l’aigua és a 2ºC en comptes dels 0ºC habituals.

Pel que fa a la construcció dels nius, sembla que formen part del ritual d’aparellament i són preparats pels mascles. Tornant als depredadors, però, cal recordar que la zona propera és habitada per prop de 2.000 foques que, probablement, troben aquestes reunions d’aparellament un banquet perfecte, per bé que, durant les investigacions, no se n’ha vist cap caçant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa