MonPlaneta
Els descobridors de l’Antàrtida no va ser europeus sinó maoris

Els indígenes maori podrien haver arribar a veure l’Antàrtida i fins i tot a desembarcar-hi molts segles abans que ho fessin els europeus. Si durant els darrers dos segles la història ens ha ensenyat que els exploradors de les grans potències colonials van ser els primers a descobrir i explorar el continent glaçat, un nou estudi publicat a la revista ‘Journal of the Royal Society of New Zealand’ apunta que, 1.300 anys abans d’això, els maoris de la Polinèsia ja coneixien la seva existència. L’estudi mostra una llarga història de relació entre aquesta població indígena d’Oceania i l’Antàrtida, que es remunta fins al segle VII i que continua fins a dia d’avui.

El vaixell Discovery a l'Antàrtida durant l'expedició de 1901-1904  | Domini Públic
El vaixell Discovery a l’Antàrtida durant l’expedició de 1901-1904, un exemple de l’èpica de l’exploració europea | Domini Públic

L’estudi va consistir en la recollida de literatura i tradició oral dels maoris per buscar pistes i referències a la presència de l’Antàrtida en la seva tradició cultural i mirar d’esbrinar el màxim possible quina relació hi han tingut al llarg de la història. El continent de gel és a poc menys de 5.000 quilòmetres de les costes de Nova Zelanda, però coneixent la història dels maoris, presents per pràcticament tot el Pacífic, era possible que sabessin, si més no, que existia. Les investigacions mostren que és així i que, fins i tot fa 1.320 anys, ja hi ha registres de narratives polinèsies que expliquen viatges entre les diverses illes i que inclouen incursions en aigües antàrtiques. Aquestes aproximacions a l’Antàrtida, i el domini general dels maoris de l’oceà Pacífic, són una de les moltes narratives històriques que han estat esborrades després de la colonització europea, que ha imposat la seva manera d’explicar el passat i ha esborrat la majoria de coses passades abans de la seva arribada.

Fusió del gel de l'Antàrtida a causa de l'escalfament global  | Pxhere
Fusió del gel de l’Antàrtida a causa de l’escalfament global | Pxhere

Els responsables de l’estudi esperen que els seus descobriments ajudin a la presa de consciència d’aquesta situació i que també siguin tingudes en compte en la recerca de l’Antàrtida. Aquestes proves de la presència maori a prop de l’Antàrtida egurament seran incorporades al domini públic i fetes accessibles digitalment perquè els nadius de Nova Zelanda puguin conèixer i explicar millor la seva història.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa