MonPlaneta
Un nou projecte vol analitzar el gel més antic de l’Antàrtida
  • CA

Un equip de científics europeus s’instal·larà a un dels indrets més elevats de l’Antàrtida amb l’objectiu d’extreure el gel més antic que s’ha obtingut mai. Durant els propers quatre anys, s’espera aconseguir un cilindre de glaç de gairebé 3km de llargada i, així, tenir un registre del clima de la Terra durant el darrer milió i mig d’anys.

El projecte “Beyond EPICA”, finançat per la Unió Europea, espera que aquestes dades permetin explicar els canvis en el cicle de períodes glacials del nostre planeta. Com el seu nom indica, és la continuació del projecte EPICA, que es va dur a terme fa dues dècades a poca distància del lloc on començarà el seu successor. Tot i que havia de començar el desembre de 2019, finalment l’inici de Beyond EPICA es va endarrerir.

A 1.000 quilòmetres de la costa i una alçada de més de 3.200 metres, el conegut com a Petit Dom C és un indret inhòspit on les temperatures gairebé mai no pugen dels -35ºC. Allà és on, durant els propers mesos, s’instal·larà la infraestructura necessària per a la perforació i s’eliminaran les primeres capes de neu. Després, es començarà a penetrar en les capes de gel que contenen la informació que els investigadors volen obtenir.

Construcció de la base del projecte Beyond EPICA a l'Antàrtida | Armand Patoir / PNRA
Construcció de la base del projecte Beyond EPICA a l’Antàrtida | Armand Patoir / PNRA

Les dades s’aconseguiran gràcies a les bombolles d’aire que van quedar atrapades en el gel i que, en ser analitzades, mostren la composició de l’atmosfera en aquell moment. Així, es poden saber els nivells de tots els gasos, inclosos el que causen efecte hivernacle i, fins i tot, les temperatures durant les nevades que van originar l’acumulació de gel.

Si el projecte EPICA va permetre tirar enrere fins a 800.000 anys, aportant dades d’un valor incalculable sobre l’evolució de les concentracions de CO2, ara es vol anar més enllà, fins al milió i mig d’anys. En aquella ocasió, es van observar cicles de 100.000 anys en l’evolució de les temperatures i els nivells de diòxid de carboni, que sempre estan relacionats. Als registres dels sediments marins, en canvi, de què s’han extret mostres més antigues, mostren que abans els cicles havien estat d’uns 40.000 anys.

La diferència, sembla, va ser un canvi en l’eix de rotació de la Terra, un fet per a què no hi ha una explicació ferma. Beyond Epica vol, entre d’altres, resoldre aquest misteri.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa