El continent europeu s’enfronta a una de les sequeres més greus que es recorden i això l’ha dut a una situació és “molt precària”. Això afirma un estudi recent elaborat per investigadors de la Universitat de Tecnologia de Graz, a Àustria i que ha analitzat els recursos d’aigües subterrànies del món fent servir dades per satèl·lit. Les onades de calor de l’hivern i la manca de pluges i nevades no només han dut imatges de rius i llacs encongits o secs en una època on no és normal sinó que, especialment al centre i el sud de França i al nord de les penínsules Ibèrica i Itàlica, els subministraments d’aigua tenen unes perspectives preocupants.
La pitjor sequera a França des de 1959
A França, per començar, que pateix la sequera més important de les darreres sis dècades, les restriccions podrien començar aviat. De fet, amb 32 dies seguits sense pluges significatives, ha batut un rècord negatiu que no s’havia vist mai des que van començar els registres del 1959. El nivell d’humitat del sòl és en nivells que s’haurien d’assolir a mitjans d’abril, i les nevades al Pirineu són de les més baixes que s’han vist mai, cosa que amenaça la disponibilitat d’aigua a la primavera i l’estiu, ja que el desglaç n’aportarà menys als rius. La situació, doncs, és crítica, i ho serà més si no plou força durant els propers mesos.

Els canals de Venècia s’estan assecant
A Itàlia, per la seva banda, algunes de les masses d’aigua més conegudes del país s’estan assecant, com el llac Garda, el riu Po –amb un 61% menys de cabal del que és habitual al febrer– o els canals de Venècia, molts dels quals han deixat de ser transitables amb gòndola. Una ironia sagnant per a una ciutat que, tradicionalment, temia justament el contrari: les inundacions. A Itàlia, a més, es va declarar l’estat d’emergència a la vall del Po durant l’estiu passat, i ara sembla que el pitjor encara ha d’arribar.
El govern espanyol anuncia grans inversions per aprofitar millor l’aigua
L’estat espanyol també està patint pel subministrament d’aigua. Després de patir el seu any més càlid el 2022, ara els problemes continuen. Fa poc, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va afirmar que no es pot “garantir el subministament d’aigua de boca o per a usos econòmics refiant-nos exclusivament de la pluja”. És per això que el govern espanyol ha anunciat una inversió d’uns 24.000 milions d’euros en gestió de l’aigua, millorant els sistemes de tractament i modernitzant el rec.

Catalunya s’apropa a un “escenari d’excepcionalitat”
El nostre país, finalment, viu la pitjor sequera dels darrers 50 anys i el Govern ja planteja prendre mesures excepcionals. A més de demanar a ciutadans i institucions que facin esforços per estalviar aigua, fa poques setmanes la portaveu Patrícia Plaja va anunciar que, si no plou d’aquí ben poc, es podria entrar “en l’escenari d’excepcionalitat entre finals de març i principis d’abril”, afectant tant la campanya de rec com el consum domèstic.
Tot plegat pinta un panorama molt preocupant per a tota Europa, ja que aquesta situació que ara és excepcional podria esdevenir una ‘nova normalitat’ a causa del canvi climàtic.