MonPlaneta
L’Estat incompleix greument el límit de contaminació atmosfèrica de l’OMS
  • CA

Gairebé totes les estacions de mesurament de contaminació atmosfèrica de l’estat espanyol presenten nivells per sobre dels límits marcats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així ho afirmen les dades d’un nou estudi dut a terme per científics del Barcelona Supercomputing Center (BSC), que detecta incompliments greus en les concentracions de NO2, PM10, PM2,5 i ozó.

Amb les recomanacions de l’OMS de 2005, amb prou feines un 5% de les estacions incomplia els límits, però les noves recomanacions fan que els països europeus hagin de reduir enormement els nivells dels principals contaminants per protegir la salut de les seves poblacions. A l’estat, el 89% de les estacions de mesurament de NO2 superen els límits, una xifra que se situa en un 86% en les PM10, un 99% en les PM2,5 i un 98% en l’ozó.

Unitat mòbil de vigilància de la contaminació atmosfèrica a Lleida | Departament de Territori i Sostenibilitat
Unitat mòbil de vigilància de la contaminació atmosfèrica a Lleida | Departament de Territori i Sostenibilitat

L’estudi quantifica l’augment en el percentatge d’estacions que superen els límits amb les noves directrius, segons les dades que proporcionen els mateixos països a l’Agència Europea del Medi Ambient. La contaminació atmosfèrica és el risc ambiental més gran per a la salut a Europa i una de les primeres causes de malalties i morts prematures.

És per això, i gràcies a la investigació, que s’ha descobert que els efectes adversos comencen en concentracions més baixes del que es pensava, raó per la qual l’OMS va revisar les seves directius el 2021. Si amb la normativa de 2005 el percentatge d’incompliments ja era força alt, amb la revisió l’augment és enorme, com també ho és la distància que separa els nivells registrats dels recomanats.

De fet, la reducció en els incompliments només es va reduir de manera significativa durant els moments més durs del confinament, del 15 de març al 15 de juny de 2020, especialment pel que fa al NO2, produït principalment pels motors dièsel. I no obstant això, més del 50% de les estacions de mesurament europees continuaven incomplint la normativa.

Segons els càlculs, el compliment de les noves directrius de l’OMS evitaria el 66% de les morts prematures a Europa que s’atribueixen a l’exposició a les PM2,5.

Més notícies
Pixabay
La pol·lució confón abelles i papallones i redueix la pol·linització
Alguns contaminants comuns els impedeixen ensumar bé les flors
L'edifici Berlaymont, seu de la Comissió Europea | Pixabay
Europa proposa endurir la legislació contra els delictes ambientals
La Comissió ho transmetrà al Parlament i al Consell per als seus debat i aprovació
Dona embarassada
Un estudi troba diversos químics nocius en embarassades de Barcelona
Properament s'ampliarà la mostra i s'investigarà la possible relació entre químics i malalties durant l'embaràs
Abocament d'aigües fecals a la badia de Palma, a Mallorca | Cedida
Identifiquen els llocs on s’aboquen més aigües residuals nocives al mar
La meitat del nitrogen i dels patògens que van a parar a les costes venen de poques dotzenes d'indrets
Pol·lució a Londres | David Holt (CC)
Els factors ambientals causen 12 milions de morts cada any al món
Així ho afirma un informe de l'Organització Panamericana de la Salut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa